Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Manifestation av lamslagen eventbransch

Eventbranschen har i princip stått stilla i ett halvår. På grund av pandemin har många förlorat sina jobb och tvingas skola om sig. Något som uppmärksammades på Rådhustorget på söndagen.

– Jag har börjat studera till nätverkstekniker på Halmstad högskola. Min stora ambition är att jobba med ljud. Men jag får ha en backupplan, säger Anton Sjöberg som var en av initiativtagarna till söndagens manifestation på Rådhustorget.

Där samlades ett tjugotal personer som jobbar inom eventbranschen för att uppmärksamma sin situation. Det är inte bara de som syns på scen, musiker och skådespelare, som drabbats. Betydligt fler jobbar bakom kulisserna och har blivit utan jobb till följd av myndigheternas restriktioner.

Blev uppsagd

Anton Sjöberg jobbade som ljudtekniker på PM Audio i Falkenberg fram till maj då han blev uppsagd.

– Det är inte bara musiker, skådespelare och vi tekniker som drabbas. Även kostymörer, scenmästare och många andra påverkas av pandemin och saknar jobb. Särskilt här i Falkenberg som är en väldigt levande stad vad det gäller kulturlivet. Med många evenemang året runt, förklarar Anton Sjöberg.

Byta bransch

– De flesta som jobbat med det här har behövt ta sig in i en annan bransch eller använda något annat stödben. Jobba med installationer till exempel inom ljudbranschen. Nu ska jag läsa klart min utbildning till nätverkstekniker. Men helst vill jag jobba som ljudtekniker.

Manifestationen gjordes på flera håll i landet och på kvällen lystes flera berörda byggnader upp med rött ljus för att visa att läget är alarmerande. I Falkenberg på till exempel Falkhallen, Kosmonaut och ljudfirmor.

LÄS MER: Falkenbergs kulturarrangörer kritiserar Sveriges restriktioner

LÄS MER: Branschen lättad över besked om en meter

LÄS MER: Regeringen öppnar för sittande publik

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här