Maja-Stina blev först i Falkenberg med att få vaccin mot covid-19

Under tisdagen var det vaccinationspremiär mot covid-19 i Falkenberg. Först ut med att få sprutan blev Maja-Stina Klaesson som bor på Solhaga äldreboende. — Jag mår jättebra, säger hon strax efter att sprutan gjorts.

ANNONS
|

Falkenbergs kommun har fått sina första doser med vaccin mot covid-19 och först ut att få sprutan är personer som bor på särskilt boende. Maja-Stina Klaesson, som snart fyller 91 år, blev först i kommunen med att få vaccinet. En spruta som inte gjorde det minsta ont, säger hon.

— Det gick jättesmidigt. Jag hade en god vän med mig, säger hon och pekar mot Anna Sech, enhetschef på Solhagas äldreboende.

Varför beslutade du dig för att ta vaccinationen?

– Man får ju hänga med - det ska bli bättre och bättre.

Tiden på boendet under pandemin beskriver Maja-Stina Klaesson som väldigt jobbig.

ANNONS

— Man känner sig instängd och man kan inte göra som man vill.

Hennes förhoppning med vaccinet är att vardagen ska kunna återgå till det normala. Bland annat hoppas Maja-Stina Klaesson på att kunna besöka tandläkaren och kunna ta sig till affären själv.

— Jag tycker det är fantastiskt att de kunnat komma så pass långt (med vaccinet, reds anm). Man får hoppas att det ska stå sig så man kan få göra någonting själv.

”Allt har gått över förväntan”

Anja Sönnerstedt arbetar som medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i kommunen. Hon var en av dem som gav vaccination till boende under tisdagen och hon var också den som gav Maja-Stina Klaesson sprutan.

— Det har varit jätteroligt att få vara med och göra det här i dag för det har varit så efterlängtat, säger hon.

Två sjuksköterskor från regionens team och två enhetschefer arbetade med att blanda vaccinationen på Solhaga äldreboende. Därefter var det sju sjuksköterskor, varav tre skolsköterskor, som delade ut sprutorna.

Vaccinet som användes var från Pfizer/Biontech.

— Det är en lite mer omständlig procedur eftersom det ska blandas och hanteras på ett speciellt sätt, oftast kommer vaccin som en färdig spruta. Men det var inga konstigheter, vi är vana vid att blanda läkemedel, säger Anja Sönnerstedt och fortsätter:

ANNONS

— Det har varit väldigt bra organiserat och bra förberett av cheferna, så jag tycker allt gått över förväntan. Vi har haft ett väldigt bra samarbete med region Halland också.

Under tisdagen ska totalt 150 doser delas ut på Solhaga äldreboende och andra boenden. Därefter kommer ungefär 100 vaccinationer tilldelas på boenden per dag.

ANNONS