Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Magnus Helgesson stäms för textstöld

Harrys medgrundare Magnus Helgesson anklagas för att bryta mot varumärkeslagen och upphovsrättslagen i sin bok ”Äg ditt liv”.

Magnus Helgesson påstås ha kopierat skyddat material ordagrant i sin senaste bok, som han lät en "spökskrivare" göra.

…– Det är tråkigt, ja rent förjävligt, tycker Desireé Rova, som har skapat konceptet Myneeds och skickat in stämningen.

Grundade krogkedjan Harrys i Falkenberg

Magnus Helgesson är känd som krogkedjan Harrys medgrundare – en mångmiljonär från Falkenberg som blev föreläsare och coach. Ny stäms han i Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt.

Hans bolag 24-7-52 Worldwide AB anklagas nämligen för upphovsrättsintrång, varumärkesintrång och vilseledande marknadsföring.

Bakom stämningen står Desireé Rova. Hennes bolag Personalexperten i Norr äger varumärket Myneeds, som är ett forskningsbaserat verktyg för att analysera enskilda individers behov och drivkrafter.

Upphovsrättsskyddat material

Hon menar att Magnus Helgesson har tagit stora delar av kapitel fem i sin bok "Äg ditt liv" – annars gör någon annan det" från Myneeds upphovsrättsskyddade material.

– Allt som är understruket är kopierat. Det är helt galet att han snyltar på det jag har jobbat med i snart tio år, säger Desireé Rova, som påbörjade arbetet som personalvetarstudent på Umeå universitet.

När Magnus Helgesson svarar i mobilen vill han inte lämna några kommentarer till stämningen:

– Den har jag lämnat över till Awapatent i Göteborg, Angela Boman, så det får du ta med henne.

Ja, men det handlar ju om dig och din bok?

– Du får ta det med henne.

Du vill inte säga någonting om det som står i stämningen?

– Du får ta det med Angela Boman på Awapatent i Göteborg.

Varför vill du inte säga någonting till lokaltidningen?

– Det får du ta med Angela.

Du kan väl säga varför du inte vill uttala dig?

– Du får ta det med Angela.

Vet hon varför du inte vill uttala dig?

– Absolut.

Och du kan inte säga det själv?

– Hon är mitt ombud.

Men det är väl normalt att man kan uttala sig själv också?

– Tack för samtalet. Du får ta det med Angela Boman.

”Spökskrivaren” fick materialet

I stämningsansökan från den 22 april finns utdrag både ur boken "Äg ditt liv" – annars gör någon annan det" och ur Myneeds material. Även en lekman kan snabbt konstatera att många meningar är avskrivna och att bara personliga pronomen har bytts (jag mot du, mina mot dina).

Ett exempel är meningarna: "Jag/du värdesätter min/din egen tid högt. Detta fokus kan leda till att jag/du tillbringar mer tid på aktiviteter som tillfredsställer mina utvecklingsbehov före mina relationer".

– Jag blev intervjuad av Helgessons spökskrivare och lovad att få läsa texten, men det fick jag inte. De sa att de bara ville titta på mitt material för att kolla, så att de hade förstått allting, och sedan upptäckte jag ingenting förrän mina kunder blev förbannade och slog larm, säger Desireé Rova.

Hade ni något kontrakt?

– Nej, han sa att han aldrig använder skriftliga kontrakt och det verkar ju konstigt om man driver en restaurangkedja som har leverantörer med mera.

Hon tycker även att det är vilseledande att hon i boken bara omnämns som skapare av Myneeds och att det inte finns någon ingående förklaring av vad självbestämmandeteorin (SDT) går ut på.

Helgesson nämner även en behovsanalys som Desireé Rova har skapat.

– I boken skriver han "Jag har givetvis gjort testet själv" och då kan man ju tro att det är hans, när han bara menar att han är en av dem som har svarat på de 54 frågorna.

Bidrag av innovationsmyndigheten

För projektet Myneeds fick Personalexperten i Norr 2014 ett bidrag på 300 000 kronor av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Av en slump är det samma summa som bolaget nu stämmer Helgesson på, för förlorade arbetsinkomster.

Desireé Rova har tidigare medverkat i böcker som "Bli idérik" av Anton Newitt och "Stress exit" av Jan Tern.

– Jag har positiva erfarenheter och vet hur ett gott samarbete går till. Jag trodde aldrig att Helgesson skulle ta en sådan här risk. Han kanske tror att jag är en tjej som "leker kiosk". Min advokat säger att det är ett solklart fall.

Inget svar från juristen

Innan målet tas upp i Patent- och marknadsdomstolen ska Magnus Helgesson få möjlighet att svara på anklagelserna. Hans jurist Angela Boman får frågan om hon vet varför Helgesson vägrar att uttala sig.

– Nej, svarar hon och hälsar senare att de inte har några kommentarer.

– Argumentation och inställning kommer framföras inför domstol.

Bland de frågor vi därför inte får svar på denna gång är varför två av Hallands Nyheters bilder olovligen har publicerats på Magnus Helgessons hemsida.

Det är nämligen ett brott mot upphovsrätten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här