Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mackan har precis vunnit SM i pizzabakning med sin pizza Westcoast finest som han serverar på sin pizzeria i Skogstorp.

Mackan är bäst i Sverige på pizza

Milos Ignjac började som pizzabagare för tjugo år sedan. Nu är han utsedd till svensk mästare i pizzabakning.

– Jag vann i klassen snabbaste pizzabagaren och även i kategorin för hetaste pizzan med min pizza Westcoast finest.

På den serverar han ramslök, aioli, handskalade räkor och lime. Det är en pizza han har bakat till falkenbergarna i tre år och som fick domarna att lyfta på hatten i årets drabbning av Sveriges bästa pizzabagare.

MIlos, även kallad Mackan, är alltså Sveriges bästa pizzabagare. Han började resan för tjugo år sedan, när han gjorde pizza till sina kollegor på pizzerian där han jobbade som diskare. Var och en fick göra sin egen pizza, men Mackan fick snabbt göra även till sina kollegor. Efter en kort tid fick han lov att baka pizza även till kunderna.
– Jag hade talang, jag var duktig på det direkt. Man får börja i disken och jobba sig uppåt, men för mig gick det jättesnabbt och jag förstod att jag var bra på det här med att göra pizza, säger Mackan som sedan två år tillbaka driver Mackans bodega i Skogstorp.

16 år i Varberg
Innan det jobbade han 16 år på Varbergs pizzeria, förutom ett år på Hansagård däremellan. När han precis flyttat till Falkenberg, från skånska Hörby, för många år sedan såg han en kille med en jacka som det stod Varbergs pizza på. Han gick fram och frågade om de behövde folk.
– Ja, det gör vi, sa han, sedan åkte vi upp till Varberg och jag fick träffa chefen, berättar Mackan och säger att det bara tog några timmar på provjobbet, innan han fick avbryta.
– De sa något på arabiska som jag inte förstod och sedan kallade chefen på mig. Jag satte mig ner, väldigt nervös, och han frågade vilken lön jag ville ha. Jag fattade inte, utan sa att jag skulle ju provjobba en vecka, men det behövdes inte. Jag jobbade bara några timmar innan han sa att han hade sett det han behövde och visste redan tillräckligt för att ge mig jobb. Jag fick den högsta lönen direkt, säger Mackan stolt.
– Jag var så glad.

På väggen i restaurangen hänger medaljerna. Första pris i SM, trea något år tidigare, tredje bästa pizzabagaren i Varberg innan dess.
– När jag kom dit var jag ny, men jag var ändå bättre än de ordinarie pizzabagarna tyckte chefen. Jag stannade 16 år på samma ställe med samma chef hela tiden och han är fortfarande en god vän till mig.

Prisad kock
Restaurangen i Skogstorp har de inte gjort så mycket reklam för utåt. Mackan resonerar som så att de som hör gott om pizzerian kommer dit ändå och förhoppningsvis berättar de för sina vänner att de gillade det.
– Vi är sju-åtta personer som jobbar och vi har att göra.

När det gäller pizza i Falkenberg snackar ju alla om Lilla Napoli, vad tycker du om deras pizzor?
– De har en god pizza och en jättebra ugn, men de killarna och tjejerna som jobbar där, de kommer till mig och äter pizza. Jag har bara svenska råvaror och gör allt själv. Det enda som inte är svenskt är kebaben, men den köper jag genom en svensk grossist, säger Mackan.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergs-Posten

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här