Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingen ljusning i tvisten. Så här svart är det på parkeringsplanen i Kronans p-hus när solen försvunnit. Enda ljuset på takparkeringen kommer från en bil som just startats. Till höger kan man långt bort ana den gröna grodden på Lantmännens silo.

Mörklagd parkering skrämmer kunderna

Det är kolsvart i parkeringshuset vid Kronan på kvällarna. – Man ser inte ens bilen eller var du ska stoppa i pengar i automaten. Kunder klagar och tjejerna på jobbet vågar inte parkera där, säger Ulrika Andersson på Gina Tricot.

– Vi har precis flyttat hit och jag ser att folk kommer med mobilerna för att lysa upp. Jag tyckte det var äckligt att stå i ett upplyst garage i Halmstad. Men det här är värre. Jag tänker på olycksrisken också, man kan snubbla och skada sig, menar Ulrika Andersson.

Flera andra butiksinnehavare i Kronan och även väktare från Securitas har påpekat det olämpliga i att ha parkeringar i kompakt mörker. Tidvis har det hjälpt men nu har det varit släckt länge.

Bakgrunden är en långvarig tvist som HN skrivit om tidigare. P-huset i Kronan ägs och drivs av Centrumparkering i Falkenberg AB. Det bolaget ägs i sin tur av Ekängengruppen. Anledningen till tvisten är att Centrumparkering anser att kommunen har felaktiga servitut som innebär att de betalar alldeles för lite för sina platser i p-huset. Det ursprungliga avtalet skrevs 1975.

– För fem år sedan började vi diskutera med Falkenbergs kommun. De betalar 70 öre per plats och dag. Det blir 200 kronor om året och täcker inte på långa vägar driftskostnaderna, säger Håkan Johansson i Ekängengruppen.

– När vi inte kommit någon vart efter två år valde vi att skicka ärendet till tingsrätten som sa att servituten är ogiltiga. Där fick vi rätt, men kommunen överklagade.

Domen i hovrätten kom för någon månad sedan och den ronden vann kommunen.

– Vår advokat säger att servituten ska vara kvar men att vi har rätt att debitera driftskostnaden på servitutsinnehavarna. Rådet från advokaten var att vi skulle prova att få prövningstillstånd för han tyckte att domen var så knepigt skriven. Så vi har ansökt om prövningstillstånd från högsta domstolen.

Under tiden går p-huset med stora förluster. De tre senaste årens rörelseresultat ligger på sammanlagt cirka en och en halv miljon minus.

– Vi har stängt några plan då det varit stor skadegörelse på belysningen och finns mycket annat som skulle behöva göras. Men det finns inga pengar eftersom intäkterna inte täcker driftskostnaderna på långa vägar.

– Problematiken är att vi och kommunen tolkar detta på olika sätt, säger Håkan Johansson.

Tas ärendet upp i högsta domstolen kan p-huset komma att vara släckt ytterligare en lång tid framöver.

– Jag äger inte frågan och kan bara konstatera att det är en tvist och är ytterst olyckligt. Det är av stor vikt för utvecklingen av en levande stadskärna att de berörda parterna försöker hitta en lösning på det här, kommenterar centrumutvecklare Henrik Olsson.

Kommunrådet Mari-Louise Wernersson (C) är också medveten om problemet.

– Det här är ju ett överklagande som tjänstemännen gjort från början och inget politiskt beslut. Kommunen vann senast och jag hoppades att vi då skulle komma till en lösning. Det är mycket olyckligt då vi behöver de här p-platserna och jag förstår att det är obehagligt att gå dit i mörkret.

Tjänstemännen ska väl göra vad ni politiker bestämmer, kan inte ni agera om tvisten riskerar att fortsätta i åratal?

– Tjänstemännen har bara gjort som det är sagt i servitutet. Nu har motparten överklagat och vi får invänta vad nästa instans säger i den rättsliga processen.

Kommunrådet hänvisar i övrigt till Catharina Rydberg Lilja, chef på stadsbyggnadskontoret som säger så här:

– Vi tittar på olika förslag till lösningar, men är inte riktigt framme ännu. Jag vill inte säga att läget är låst utan hoppas att vi ska hitta en lösning inom kort.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här