Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lia Hof. Numera avvecklat som asylboende. Bild: Håkan Bergström

Mångmiljonvinst för asylboende

Även för 2016 redovisar asylboendet Lia Hof en kraftfull vinst på cirka 10,5 miljoner kronor.

Nu i sommar har asylboendet Lia Hof i Falkenbergs inland avvecklats, eftersom Migrationsverket inte längre behöver platserna. Därmed kan ägarna även ekonomiskt börja summera de nästan fem år, sedan oktober 2012, som anläggningen gett husrum till asylsökande.

Lia Hof, där statliga Migrationsverket hyrt kring 200 platser, har setts som ett välskött boende men har också uppmärksammats för en hög vinstnivå tack vare stordriften.
Och enligt den senaste årsredovisningen, som nu är offentlig, är inte heller 2016 något undantag.
Utifrån de skattefinansierade intäkterna från Migrationsverket har Liagården AB, som är Lia Hofs ägarbolag, haft en omsättning på 23,3 miljoner kronor 2016. Rörelseresultatet, vinsten, är nästan 10,5 miljoner kronor, varav 1,4 miljoner går bort i skatt. 
För de fyra åren 2013-2016, då detta det gamla sanatoriet i Lia fungerat som asylboende, har ägarna kunnat redovisa en total vinst (rörelseresultat) på cirka 40 miljoner kronor.

Bolaget ägs av de tre syskon som också driver Ästad vingård i Varbergs kommun. Vid tidigare vinstredovisningar har ägarna konstaterat att en betydande del av överskottet från Lia Hof har gått till att just utveckla konferens- och restauranganläggningen i Ästad.
Lia Hof köptes av de nuvarande ägarna 2011 och rustades för 10-15 miljoner kronor till ett påkostat vandrarhem. Nu är det, som sagt, avvecklat som asylboende och får drivas med annan inriktning.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här