Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/13

Många ville gräva i Stafsinge - Arkeologidagen blev en succé

Arkeologidagen i Stafsinge blev en stor succé. Både barn och vuxna satte spaden i jorden i hopp om att hitta en fornlämning. Det tog inte lång tid innan det första glädjeskriket hördes.

Daniel Nowak sitter på knä vid en av de utmärkta rutorna på marken. Plötsligt kastar han sig upp från marken och kommer springandes med en liten brun bit i ena handen.

– Ja! Det är en gammal takpanna eller? Vi hittade den i den bästa rutan.  

Ida Feltzin, arkeolog på Länsstyrelsen, tar emot Daniel och granskar fyndet noggrant. Efter en stunds funderande skiner hon upp. 

– Nu har vi fått det första riktiga fyndet. Det är någon form av tegel i alla fall men det är svårt att säga exakt var den kommer ifrån. Grattis! 

Runtomkring Ida sitter det massor av människor och krattar försiktigt i små rutor. De har alla kommit för att besöka Arkeologidagen i Halland som i år hålls på en utgrävningsplats i närheten av Stafsinge kyrka, där ett nytt bostadsområde snart ska byggas. Syftet med den arkeologiska utgrävningen är att dokumentera spåren efter den tidigare bebyggelsen innan lämningarna tas bort.

– Vi vill få människor att förstå hur vi hittar information om vår historia och skapa ett intresse. Vi har hållit på i tre veckor hittills och hittat järnåldershus och även en plats som bör vara från stenåldern, berättar Ida Feltzin. 

De små rutorna där det är meningen att besökarna ska gräva är märkta med nummer. Anledningen är att arkeologerna ska kartlägga exakt var de olika fynden har hittats och sedan leta efter mönster. Det gäller att kratta metodiskt och inte förhasta sig. Marie Månsson med familj har tagit upp två hela rutor och barnen, Elliot, Algot och kompisen Elias, jobbar fokuserat. 

– Vi tycker det är väldigt spännande med arkeologi. Jag sa till familjen att nu får vi åka på utflykt och titta på detta. Det är jättekul. 

Marie berättar att barnen har sett fram emot dagen och att de hoppas på att hitta något spännande i jorden. 

– Vi förväntar oss en gammal arkeologisk skatt, säger hon och skrattar. 

Under dagen guidades besökarna också genom Stafsinges landskap som är rikt på fornlämningar. Lena Berglund, Arkeolog på Länsstyrelsen, berättar att området är fullt av bronsåldersgravar. 

– Genom alla utgrävningar som har gjorts har det visat sig att det är ett väldigt speciellt område med många fornlämningar. 

På söndagseftermiddagen hittades flera fynd som mycket väl kan ha kommit från forntiden. Dessa ska nu analyseras och dokumenteras för att sedan kunna dra större slutsatser om fyndplatserna. Ulla Lindén och barnbarnet Astor var två av de lyckliga som hittade fornlämningar under dagen. Enligt den sistnämnde var det heller inte särskilt svårt.

– Det gick inte så lång tid innan jag hittade något. Det bästa med dagen är att gräva och fika, säger Astor och visar stolt upp sin påse med fynden. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här