Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Många sommar­jobb erbjöds på Åland

Vid förra årets jobbmässa lockade man bland annat med sommarjobb på Åland. Men var det någon härifrån som nappade?

Åland har en fast befolkning på cirka 29 000 personer men sommartid växer den till uppåt 200 000 och då krävs en hel del säsongsarbetare. Speciellt brukar det vara brist på kockar och servicepersonal.

Suzanne Sjölund arbetar för AMS på Åland och var på plats vid jobbmässan i Falkenberg 2015.

– Hon är ledig idag. Men jag vet att hon tyckte att det var en bra mässa och ett stort intresse. De intresserade söker inte jobben via oss utan direkt via arbetsgivare. Så jag kan inte säga om några från Falkenberg jobbat här, berättar Marika Sundqvist Karlsson när HN ringer upp AMS i Mariehamn.

– Tyvärr krockar Falkenberg med en annan mässa som vi måste åka på i år. Annars brukar vi åka några år i rad för att bli ihågkomna. Åland är ju inte jättekänt i era trakter, det är väl mer vanligt att man söker sig till Norge. Men vi hoppas kunna komma tillbaka, säger Marika Sundqvist Karlsson

För närmare uppgifter om svenskar på Åland hänvisar hon till Stiftelsen Nordjobb som förmedlar sommarjobb för ungdomar inom de nordiska länderna. Förra året fick 300 svenskar jobb därigenom. Tjugosex av de sökande var från Halland och fem fick sommarjobb inom Norden.

– Men inget av dessa var på Åland. Det var två i Finland och ett vardera i Danmark, Norge och på Island, konstaterar projektledaren Alma Sandberg.

Nu förmedlar Nordjobb enbart jobb i åldrarna 18-28 år och det kan ju tänkas att någon äldre hallänning sökt och fått sommarjobb på Åland. Eller att ungdomar fått jobb direkt via en arbetsgivare.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här