Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Många falkenbergare tittar mot valet i väst med framtidsoro

Världens viktigaste val sägs det vara och det är mindre än en vecka dit.

– Jag hoppas att Hillary Clinton vinner och att hon vinner stort, säger Patrick Aparicio.
Den 8 november går USA till val och ingen har väl undgått att det handlar om den etablerade politikern Hillary Clinton för Demokraterna mot kändisen, entreprenören och miljardären Donald Trump för Republikanerna.

Läs också: Hallänningen Patrick röstar i USA-valet

– Det är ett val vars resultat påverkar mycket och jag hoppas Clinton vinner och inte det populistiska och lättvindiga som Trump står för. Vi behöver seriösa politiker och inte kändisar utan kunskap, säger Mari-Louise Wernersson, (C) , kommunalråd i Falkenberg.

Hon är förvånad över att Trump fick röster i slutändan och blev Republikanernas kandidat.
– Alla med djupa kunskaper håller på Clinton. Inte bara etablerade Demokrater utan också Republikaner har ju gått ut och sagt att de tänker rösta på Hillary Clinton och det säger ju mycket att etablerade Republikaner visar öppet var de står, säger Mari-Louise Wernersson.
När FP frågar slumpmässigt valda personer på stan är folk engagerade och hoppas att Hillary Clinton ska vinna. Många pratar om alla de utspel och olämpliga saker Donald Trump sagt och gjort.
De flesta har dock dålig koll på politiken de olika kandidaterna står för och vill styra landet med.

En som har desto mer koll är amerikanen Patrick Aparicio som bor i Falkenberg sedan många år. Han gick och poströstade för några veckor sedan och är en av 8 556 personer som bor i Sverige men har rösträtt i USA.
Här i Falkenberg har han sällskap av 19 andra med rösträtt.
– Det blir ett spännande val som det ser ut just nu i mätningar men jag hoppas att det inte blir spännande i slutändan utan att Hillary Clinton vinner med stor marginal. Dock känns det tyvärr som vad som helst kan hända, säger Patrick Aparicio.

Att Donald Trump har kunnat bli Republikanernas kandidat och att han i mätningarna inför valet fortfarande med en vecka kvar är med i matchen har Patrick Aparicio en teori om.
– När Barack Obama vann och blev president så var det många Republikaner som gjorde allt de kunde för att blockera hans idéer och förslag. Det var extrema ställningstagande mot honom och jag tror det väckte något i folk. Det blev på något sätt okej att vara galen och extrem inom politiken och många förlorade sin respekt inför politiken, säger Patrick Aparicio.

När den kände affärsmannen Trump sedan kom och började med sina starka uttalanden menar Patrick Aparicio att folket tyckte det var bra och enkelt då hans uttalanden väckte känslor i dem men de att folk inte tänker djupare eftersom de inte vill det.
– För egen del vill jag ha en president som är smartare än mig. Jag vill ha en president som kan allt om USA och vår historia. Jag vill också ha en president som har djupa kunskaper om världen, om andra länder och kulturer.

Patrick Aparicio avslutar med att konstatera att det är en stor besvikelse att Donald Trump kommit så långt som han har och Aparicio vill inte tänka på möjligheten att han skulle vinna. En känsla Patrick Aparicio delar med alla som FP pratat med och som bär en rädsla för att Trump vinner och vad som händer då. Ingen vill det, men en del tror det. Helt klart håller Falkenberg andan inför valet i väst.

Fotnot: Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här