Många brister på förskolor

Var tredje förskola i kommunen hade bristfälliga solskydd för barnen. Vid inspektionerna visade det sig dessutom att nästan alla saknade skyltar om att utegården är en rökfri miljö.

ANNONS
|

Samtliga 54 förskolor i Falkenbergs kommun fick besök av inspektörer från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i april-maj för att kontrollera verksamheten. 17 av dessa bedömdes sakna tillräckliga solskydd för barnen.

– Vi har koncentrerat oss mest på det i och med att små barn är extra känsliga för solens ultravioletta strålar. Framför allt tittade vi på om det fanns solskydd över sandlådorna där vi bedömer att barnen uppehåller sig mycket, berättar miljö- och hälsoskyddsinspektör Helena Renérius.

Undvika uv-strålning

– På många ställen har pedagogerna påpekat att de lätt kan förlägga verksamheten till skuggiga områden på eller i anslutning till uteverksamheten för att undvika uv-strålning.

ANNONS

Men alla har inte haft en fungerande lösning.

– Det var avvikelser av varierande grad och alla 17 var inte fruktansvärda. Men på ett fåtal förskolor har vi bedömt att det var rätt illa.

På tre av förskolorna visade det sig dessutom att det var för varmt inomhus eller där barnen sover. Man kontrollerade även om pedagogerna på plats kände till om det fanns några skriftliga rutiner för vad som gäller avseende solskydd och värme. Tio av pedagogerna visste inte om det fanns några sådana.

Skyltar saknas

Den klart dominerande avvikelsen vid inspektionerna var avsaknaden av skyltar om att utegården på förskolorna är en rökfri miljö. Nästan alla, 49 stycken, hade inte skyltat om rökförbud.

– Det ska man göra enligt tobakslagen som trädde i kraft den 1 juli förra året, förklarar Helena Renérius.

Att det kan behövas skyltning visade sig då det på två av utegårdarna hittades cigarettfimpar som inte plockats bort.

Övriga avvikelser som visade sig vid inspektionerna var exempelvis bristfällig städning inomhus (vilket påpekats av pedagoger) samt en olämplig leksak i form av en vattentunna som samlar regnvatten till barnen att leka med.

Hur lång tid har förskolorna på sig att åtgärda bristerna?

– Det här är ett arbete som vi ska prata om hur vi ska gå vidare med. Coronan har kommit emellan och vi har lagt mycket tid på trängselkontroller. Därför har vi inte satt något datum ännu.

ANNONS

– Men självklart kommer vi att följa upp det här. Personalen vill förstås också att det ska vara bra för barnen. När det gäller solskydden som vi haft fokus på skulle jag tro att vi bestämmer att det ska finnas en fungerande lösning till nästa sommar, säger Helena Renérius.

LÄS MER: Första spikslaget i största förskolan Eldstaden

LÄS MER: Hög andel utbildad personal på förskolorna i Falkenberg

LÄS MER: Skadegörelse på förskola

ANNONS