Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Många bollar i luften när FTK har öppet hus

I höst anordnar Falkenbergs tennisklubb två dagar där alla är välkomna att prova på sporten utan kostnad.

– Vi försöker få fler att spela tennis, eftersom vi tycker att det är en fantastisk sport, säger Patrik Börjesson, tränare i föreningen.

Han och tränarkollegan Dobben håller igång alla barn, ungdomar, vuxna och seniorer i hallen. På dörren står en slogan, “Spela tennis, ett nöje för livet”, vilket är ett tänk som Patrik hela tiden återkommer till.
– Oavsett hur ung eller gammal du är så är tennis en bra sport. Och vi har många spelare i alla åldrar. Det är inte så vanligt att man kan hålla på med en sport så länge, säger Patrik

I föreningen börjar de med tennisskola för de allra minsta, med mjuka bollar och lättsam, lekinspirerad träning enligt ett koncept som kallas “play and stay”, som finns i hela världen.

Matchgrupp på egna nivån
Därefter får barnen möjlighet att gå in i en matchgrupp, där alla spelar på sin egen nivå, oavsett ålder, på träningen. Patrik berättar att det trots allt är många barn som aldrig kommer i kontakt med sporten och därför jobbar de mycket med marknadsföring av formen att barn och ungdomar får testa på sporten gratis.
– Vi har flera projekt men åker bland annat ut till skolor och håller i en träning som gör att fler barn får prova på, säger Patrik.

Han berättar att träningen individanpassas, och att killar och tjejer tränar tillsammans vilket han menar är positivt för gruppdynamiken. Dessutom blandas tävlingsspelare med motionsspelare på träningen.
– Det är fantastiskt att blanda tjejer och killar och åldrar, man är inte så åldersanpassad i tennis. Istället kan man basera träningen på barnens mognad och intresse.

Mer rörelse i skolan
I Falkenberg jobbar man även med tennisprofil på Vesterhavsskolan. Platserna är i klass 6-9 och det är väldigt blandat vilka som går den. En del går inte på någon sportaktivitet på fritiden och har tennisen som ett komplement till idrotten för att röra på sig mer, medan andra är tävlingsspelare, från både Halmstad och Varberg.

Gemensamt är att de spelar tennis två gånger i veckan på lektionstid.
– Det är verkligen för alla, det måste det vara, annars är man fel ute tror jag. Jag har haft barn med funktionsnedsättningar som har gått och de som aldrig har slagit ett slag. Efter att de har börjat på skolan har en del velat ha en timme i klubben och sedan börjat med lite seriespel. Tennisungdomarna gör det bra på sina idrottstimmar, och de är väldigt duktiga i skolan oftast. Att få träna någon timme i veckan och sedan gå tillbaka ger dem lite paus och rörelse som ger dem mer fokus på skolarbetet när de ska sitta stilla, det är verkligen bara positivt för alla, säger Patrik.

Tennisens dag anordnas 22 oktober och 19 november, 11-13, i tennishallen.

Fotnot. Håller du, eller någon du känner, på med någon idrott som du tycker att Falkenbergsposten borde skriva om? Hör av dig till redaktionen via mejl: [email protected].

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergs-Posten.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här