Emmi Qvarford, Amelia Blomqvist, Linnéa Johansson och Julia Storm. BILD: Matilda Carlström
Emmi Qvarford, Amelia Blomqvist, Linnéa Johansson och Julia Storm. BILD: Matilda Carlström

Lyfter på fötterna för Cancerfonden

Spring, jogga, lunka eller gå. Den 14 januari anordnar fyra samhällselever loppet Lyft på fötterna i Falkenberg. Ta dig framåt fem kilometer och hjälp samtidigt Cancerfonden på traven.

ANNONS
|

– Vill du promenera hela rundan med barnvagn går det bra. Vill du utmana dig själv och springa ditt snabbaste så kör på det, säger Emmi Qvarford.

Linnéa Johansson, Emmi Qvarford, Amelia Blomqvist och Julia Storm går sista året på samhällsprogrammet vid Falkenbergs Gymnasieskola. I sin kurs humanistisk specialisering fick de i uppgift att göra någon form av samhällsinsats. Då kom de på idén att arrangera loppet Lyft på fötterna där pengarna de får in oavkortat går till Cancerfonden.

– Att det blev just till dem var för att vi ville bidra till forskningen om något som man i nuläget inte vet så mycket om, säger Julia Storm.

ANNONS

Gammal och ung, pigg och trött, rörlig och stel – tanken är att alla ska kunna vara med och genomföra loppet utifrån sina egna förutsättningar.

– Vi ser det mest som en social grej som samtidigt bidrar till något bra. Det blir en tjänst för både samhället och kroppen, säger Emmi Qvarford.

Att delta kostar 50 kronor, och arrangörernas förhoppning är att ungefär hundra personer dyker upp. Då når de sitt insamlingsmål på 5000 kronor till Cancerfonden.

– Vi har startat en insamling på Cancerfondens hemsida där vi har satt 5000 kronor som mål, berättar Amelia Blomqvist.

För den som är sugen på att delta så är det bara att bege sig till Tröingebergskiosken klockan 11 den 14 januari.

– Tänk på att ha kläder efter väder, säger Julia Storm.

När man har gått, joggat eller sprungit den fem kilometer långa rundan väntas nypon- eller blåbärssoppa vid mål. Rundan har de valt med omsorg.

– Vi ville ha en runda som vi kände var lagom lång och ganska centralt. Men inte mitt i stan eftersom vi inte har någon möjlighet att stänga av trafik, säger Amelia Blomqvist.

Eleverna hoppas att loppet kan bli tradition, men tror inte att de själva kommer att fortsätta driva det i fortsättningen.

ANNONS

– Nu tar ju vi studenten i vår, men om det blir uppskattat hade det ju varit jättekul om klasserna efter har lust att ta över och jobba vidare på det, säger Linnéa Johansson.

Däremot har de alla fått mersmak för att göra fler liknande saker och jobba för ett bättre samhälle på olika sätt.

– Jag har fått upp ögonen för att starta insamlingar och vara tillsammans och bidra, säger Julia Storm och får medhåll från de andra

ANNONS