Lycklig nedkomst på silon

Tre pilgrimsfalkar har fötts i år på Lantmännens silo och är nu ringmärkta. ”De är hannar alla tre”, konstaterar Thomas Andersson, ordförande för ornitologerna i Falkenberg.

ANNONS
|

Det är nästan så att Falkenberg börjar profilera sig som ett framstående fäste för pilgrimsfalkarnas återkomst och återhämtning.

Efter att ha varit i de närmaste utrotade i södra Sverige av 1960-talets miljögifter, så har framförallt Naturskyddsföreningens ambitiösa räddningsaktion, Projekt Pilgrimsfalk, lett till att det numera finns en population på kanske 400 par i Sverige.

– Och i Falkenbergs kommun rör det sig om fem häckande par. Ett par på silon, ett alldeles i Falkenbergs närhet och ytterligare tre på olika håll i inlandet säger Thomas Andersson.

Även det andra häckande paret här i Falkenbergs kustland har fått ungar i år, minst två enligt iakttagelserna i området. De övriga har ännu inte närmare studerats.

ANNONS

Men för att återgå till silons par, så är detta ett av de relativt få stadshäckande paren i Sverige och därför en sällsynthet att påminna om. Mamman är bevisligen samma hona som tidigare, född för cirka tio år sedan i Viskadalen. Huruvida det rör sig om samma pappa som tidigare är inte alldeles fastställt, men är ett rimligt antagande. Föräldraparet är för övrigt syskon, vilket är en liten egendomlighet eftersom naturen brukar ha sina spärrar mot inavel; men ungarna har uppenbarligen hälsan.

– De är 14 dagar gamla nu, säger Thomas Andersson.

Framåt midsommartid är de flygfärdiga och ytterligare en tid senare drar de iväg för att skapa sig en egen tillvaro.

Pilgrimsfalken är ett av världens snabbaste djur, när den i 200-300 kilometer i timmen dyker mot födan, andra fåglar. En falkfamilj med fyra ungar behöver under häckningssäsongen servera sig motsvarande ungefär 400 fåglar i duvstorlek. En ansenlig mängd.

Ringmärkningen har gjort att man relativt väl kan följa pilgrimsfalkarna. Till exempel har man i år alltså noterat ett häckande par i ett stup i närheten av Falkenberg, på samma plats där ett par höll till även förra året, då med en misslyckad häckning som följd. Men honan är inte densamma som förra året, eftersom just hon har hittats död i Danmark sedan dess. Men en annan har alltså hittat till samma häckningsplats.

ANNONS

Hans Johansson och Leif Klinteroth i Falkenbergs ornitologiska förening satte upp en bolåda 2009 på ett av silons tak. De undrade om denna placering 40 meter upp i höjden, precis som vid de annars så tilltalande bergsstupen, kunde locka till sig något falkpar.

Det gjorde den!

FAKTA: Pilgrimsfalken ännu sårbar

Nya miljögifter, ett störande skogsbruk och vindraftverk är några möjliga hot mot pilgrimsfalken. Dessutom har falken sina naturliga fiender – berguv, kungsörn, mård, mink och räv. Mården, till exempel, klättrar effektivt, tar ägg och ungar och kan även döda en ruvande falk.

Även om illegal jakt inte ses som något större hot i Sverige, så skedde en förbryllande förgiftning av pilgrimsfalkar i Kristianstad för några år sedan, med en obekräftad misstanke om att någon av duvsportens utövare ville bli av med ett rovfågelshot.

ANNONS