Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

Lurade Gekås på miljonbelopp

En 37-årig man åtalas för att ha bluffat storföretag på miljonbelopp. Ett av de utsatta företagen är Gekås.

 

På måndagen lämnades en stämningsansökan in mot en 37-årig man vid Malmö tingsrätt. Han åtalas för flera fall av grova bedrägerier och försök till grova bedrägerier – totalt för runt 40 miljoner kronor. Även sju andra personer misstänks för inblandning i härvan.

Ett av företagen som drabbats av bedrägerierna är Gekås i Ullared. 
Enligt stämningsansökan har 37-åringen begått intrången från mitten av augusti till mitten av september förra året, totalt 22 gånger.
Han ska ha skickat mejl med en bifogad fil med en skadlig datakod. Den har skickats till Gekås och tre anställda på företaget.

När mottagaren väl öppnat bilagan har mannen kommit in i Gekås system och på det viset samlat in användarnamn, lösenord och annan förtrolig information.
37-åringen ska i nästa skede ha lurat Gekås att föra över 2,4 miljoner kronor. Bland annat genom att ändra i utbetalningsprocessen så att fakturor som skulle betalas till Varberg Energi i stället hamnade i ett företag som de misstänkta bedragarna hade kontroll över.

Hackerligan ska också ha skickat en falsk faktura från ett städföretag på 841 250 kronor till Gekås, men försöket misslyckades då medarbetare blev misstänksamma.
37-åringen åtalas för grovt bedrägeri samt försök till grovt bedrägeri.
Gekås vd Jan Wallberg vill inte kommentera detaljer i ärendet under pågående rättegång. 
– Jag kan bara bekräfta att vi blivit drabbade. Nu stoppades transaktionen på vägen av vårt säkerhetssystem, så inga pengar har förts över, menar han. 
Han berättar att det var i samband med att säkerhetssystemet varnade för transaktionen som de upptäckte vad som hade hänt. 
– Det är ett bevis för att det fungerar, säger Jan Wallberg.
Hur agerar ni på Gekås nu?
– När det händer sådant här sätter vi oss självklart tillsammans med extern expertis och funderar på vilka rutiner vi har och om det kan bli bättre, säger Jan Wallberg.

I bevisningen finns bland annat filer som påträffats i angivna datorer och servrar, mejl med skadlig kod i beslagtagna datorer och filer/skärmdumpar från de anställdas datorer.
Den 37-årige mannen ska enligt polisen leva ett stillsamt liv i Malmö. Han beskrivs inte som något IT-snille, men har haft tillgång till lättanvända, men avancerade verktyg för att nästla sig in hos ett 20-tal företag, fyra banker och finansiella institut och dessutom till exempel Kriminalvården, Sverigedemokraterna och två advokatbyråer i Malmö.

Den utpekade 37-åringen erkänner flertalet av bedrägerierna, men nekar till dataintrång, berättar hans försvarsadvokat Jan-Anders Hybelius till TT.
Åklagaren kommer kräva åtta års fängelse för huvudmannen. Ytterligare sju personer åtalas för medverkan. 
Rättegången i Malmö tingsrätt kommer att bli en av de större som någonsin hållits där. Den uppskattas ta 55 dagar med start den 26 september och på fram till februari nästa år.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här