Lori Holmgrens röst, från vågmästarestaten Pennsylvania, kan vara avgörande i presidentvalet.
Lori Holmgrens röst, från vågmästarestaten Pennsylvania, kan vara avgörande i presidentvalet. Bild: Alma Tallborn

Lori Holmgren i Köinge har röstat i amerikanska presidentvalet

Amerikanen Lori Holmgren tror att nästa presidents stora utmaning ligger i att ena landet. Sedan flytten till kärleken i Köinge för fyra år sedan har hon följt den politiska utvecklingen i landet på håll.

ANNONS
|

Lori Holmgren är född och uppvuxen i en liten stad i staten Pennsylvania där hennes familj och vänner fortfarande bor kvar. Staten är en så kallad ”swing state” vilket innebär att valresultatet i staten historiskt är av extra stor vikt för utfallet.

Själv vill Lori inte berätta vem hon röstat på, men tror att många där hon kommer ifrån röstar på Trump.

– De har fått något som de inte haft på länge: Stabilitet, pengar och en arbetande medelklass som varit borta i många år i området jag kommer ifrån. Det har länge varit så att man antingen är rik eller fattig, det fanns inget i mitten, säger hon och fortsätter:

ANNONS

– Visst, han säger mycket dumt på twitter och liknande, men hade de tagit bort hans telefon hade han kanske blivit ihågkommen som en av våra bästa presidenter någonsin.

Ser för- och nackdelar med både Trump och Biden

Den globala pandemin och protesterna mot polisiärt våld i USA har till stor del satt agendan inför valet den tredje november. Detta tror Lori är skadligt, och tycker att valet istället borde handla om att ena landet.

– Det är ett misstag att skylla på presidenten när det kommer till hanteringen av pandemin och upploppen. Det var ingen som kunde förvänta sig vad som skulle hända, och jag tror inte att någon kunde gjort det varken bättre eller sämre.

En av de diskussioner som förts kring Bidens lämplighet de senaste månaderna är hans ålder, 77 år, och därmed fysiska förutsättning att leda landet. Detta, tillsammans med de många åren i politiken, är bland annat vad som gör Lori skeptisk.

– Han varit politiker i 48 år och kan inte visa något av stor vikt han åstadkommit. Vad tror han ska ändras på fyra år? Fördelarna är att han har mycket stöd, starkare karisma och kan skapa bättre relationer med andra länder.

”Det blir nog upplopp oavsett”

Hon litar mer på Trumps fysiska förutsättningar, men tror att han har sämre förutsättningar att ena landet.

ANNONS

– Den som vinner måste gå tillbaka till kärnan och inse att deras jobb är att tjäna USA. Hitta kompromisser som lönar alla. Trump har gjort mycket bra som många inte vet om, men han har nog svårt att kompromissa.

Den tredje november planerar Lori Holmberg att sitta uppe hela natten och följa resultatet.

Vem tror du vinner?

– Jag vet inte. Framförallt vet jag inte om vårt land är starkt nog att kunnat hantera resultatet, oavsett vem som vinner. Det blir nog upplopp oavsett.

ANNONS