Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Lokstallarna växer – Ica kvantum i Falkenberg byggs ut

Handelsområdet Lokstallarna i centrala Falkenberg fortsätter att växa så det knakar, och mer ska det bli. Ekängengruppen har ansökt om planbesked för utbyggnad av Ica.

I det lilla huset längst ut mot Sandgatan vid Ica kvantum har Ekängengruppen sina kontor. Inne i fikarummet sitter delägaren Håkan Johansson.

Ekängengruppen är en storspelare på Falkenbergs fastighetsmarknad. Ett av de kändaste projekten just nu är kanske jättevisionen för en ny stadsdel vid Södra Åstranden.

Samtidigt börjar andra planer ta form i hur Lokstallarna, vid Ica kvantum, ska växa utanför sitt befintliga område. Tidigare i år köpte Ekängengruppen hyreshuset Vinkeln på Sandgatan av Fabo.

– På sikt när någon flyttar ut vill vi fylla lägenheterna med annat än bostäder. Kanske en tandläkarmottagning, kontor och så vidare. Men det får ta den tid det tar, de som bor där nu har besittningsrätt. Vi har köpt ytterligare en villa jämte där vi tänkt lägga all personalparkering, säger Håkan Johansson.

Huset har varit intressant för Ekängengruppen i flera år. Johansson beskriver köpet som ett sätt för Lokstallarna att växa närmre det som folk anser vara centrum.

– Huset är fullständigt förvanskat men det är ett bevarandehus och absolut inget som vi tänker riva. Däremot vill vi inkorporera det i området.

Ica kvantum i Falkenberg byggs ut med tre våningar

Utvecklingen av området tar dock inte slut där. Tidningen träffar Håkan Johansson just när han ska posta en ansökan till kommunen om en nysatsning på Ica. En tillbyggnad på tre våningar ska byggas ut mot parkeringen för att göra plats för en packcentral till onlinehandeln som exploderat under pandemin.

– För att effektivisera väljer många butiker att låta varorna plockas centralt i, till exempel, Göteborg. Men då tappar man de lokalproducerade varorna från Halland. För den lilla lokala producenten är det jätteviktigt att det plockas lokalt, men då behövs bättre lokaler, säger Håkan Johansson.

Ica ska endast hålla till på markplan. I utbyggnadens övervåningar är nyetableringar i form av kontor och samhällsservice aktuella.

Är målet att Lokstallarna ska bli Falkenberg nya centrum?

– Nej, målet är att värna om våra hyresgäster och kunderna. Sen kanske centrum flyttas som en effekt av våra satsningar. Centrum flyttas ju hela tiden. Förr var ju gamla staden och Gåsatorget centrum (Laurentiiparken, reds anm). Någon gång i framtiden kanske folk tycker att det är här, men det är inte målet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här