Lokaler förstörda i mordbrand på Falkagård

Under natten till tisdagen förstördes stora delar av byggnaden på Falkagård där Fria sällskapet länkarna håller till.

ANNONS
|

Det är en uppgiven Eva Andersson, ordförande för föreningen, som blickar ut över den totalförstörda entrén till lokalen på Stenfalksvägen.

– Det finns nästan inga ord längre, det har bara blivit värre och värre den sista tiden. Vi har varit här och sagt till ungdomar som brukar hänga utanför och brukar alltid inspektera lokalen innan vi går in på morgonen, säger Eva Andersson.

Men vid 8-tiden på tisdagen möttes hon av en brandskadad byggnad och en uppbruten vind. Den misstänkt anlagda branden ska ha startat utanför entrén och har därefter spridit sig vidare. Hur mycket i lokalen som är skadat vet hon inte ännu och under dagen ska brandplatsen undersökas av polisens tekniker.

ANNONS

– Vi har tidigare sagt till våra medlemmar att de inte får gå in i lokalen eller använda den när de är själva. Och jag brukar alltid kolla runt omkring för att se om det är några nya rutor som har krossats, säger Eva Andersson.

Tidningen har upprepade gånger rapporterat om misstänkt anlagda bränder och skadegörelse på lokalen som tidigare varit förskola.

Lokalen ägs av Fabo som i sin tur hyr ut den till kommunen.

– Initialt så var detta en förskola och sedan blev där någon form av fritidsverksamhet innan barn-och utbildningsförvaltningen valde att inte fortsätta med den verksamheten. Sedan har området för den lokalen blivit föremål för häng och jag vet att polisen hade extrainsatt bevakning i området. Men i och med att länkarna flyttade dit sin verksamhet så lugnade det ner sig ett tag, säger Fabos vd Christian Kylin och fortsätter:

– Sedan hade vi en liten brand i huset för ett tag sedan men ingen så allvarlig som den här. Nu tar vi vårt ansvar som fastighetsägare och ser till hur fastigheten återställs och sen får vi se hur vi går framåt i detta.

LÄS MER:Anlagd brand i föreningslokal

LÄS MER:Misstänkt mordbrand på Falkagård

LÄS MER:Bilbrand på Falkagård

Nya hyresgäster i Stenfalkens förskola

Men lokalen har i omgångar stått tom tills Fria sällskapet länkarna för en och en halv månad sedan flyttade in. Föreningen är en kamratstödjande nykterhetsförening som bland annat hjälper personer som har problem med alkohol- och drogmissbruk.

ANNONS

– Vi hade precis fått ordning på allting och mycket av möblerna har vi fått skänkta till oss. Det känns så fruktansvärt tråkigt och jag blir verkligen ledsen när jag ser det, säger Eva Andersson.

Polisen rubricerar händelsen som mordbrand och under förmiddagen var polisens tekniker på plats. Polisen har även gått ut med en efterlysning om eventuella tips på sin Facebook sida och flygblad delades ut till boende i området i hopp om vittnesuppgifter.

– Den här byggnaden har tyvärr varit föremål för den här typen av attentat tidigare och det är såklart jättetråkigt och oerhört frustrerande, säger Christer Bartholdsson, polisområdeschef i Falkenberg.

Polisen har tidigare haft kameror på plats på Falkagård och vid lokalen på Stenfalksvägen. Men efter 90 dagar måste kamerorna ner och i april i år försvann de.

– Det är ju så att det är en oerhörd konkurrens om de här kamerorna och bedömningen gjordes väl att de behövdes bättre på ett annat område (inom polisområde region Väst, reds. anm). Men vi använder fortfarande drönarna och har extra patruller ute som gör ronderingar i området, säger Christer Bartholdsson.

Har ni några misstänkta i nuläget?

– Inte som jag har fått till mig men vi jobbar på och har hållit en del förhör och gjort en brandplatsundersökning. Där finns en del uppslag så det ser väl inte helt dystert ut, säger Christer Bartholdsson.

ANNONS

Vad som händer för föreningen Fria sällskapet länkarna vet Eva Andersson inte själv.

– Vi får väl se hur mycket vi kan rädda ur lokalen men jag vill verkligen vädja till Falkenbergarna. Vi behöver ha en ny lokal och tar emot all hjälp vi kan få just nu. Vi har många medlemmar som söker sig till oss och som vi vill kunna ta emot, säger hon.

LÄS MER:Polisen sätter in drönare över stökiga områden

LÄS MER:"Kan sluta med att hyreshus brinner"

LÄS MER:De tar krafttag mot bränder på Falkagård och Sloalyckan

ANNONS