Ljusfesten i Morup lyser upp lördagsnatten

Ljuset ska tränga bort mörkret i Morup när det arrangeras ljusfest för tredje gången.

ANNONS
|

– Det ska vara som ett stort tomtebloss i höstmörkret som smäller till och brinner av, säger Britten Toftarp som är initiativtagare till festkvällen.

Till sin ateljé och tillsammans med 15 andra utställare av olika slag arrangerar de en stor fest med fokus på att lysa upp i höstmörkret. Idén kom Britten och hennes man på efter att ha firat Skördefesten på Öland under flera år.

– Det handlar mycket om att lysa upp i mörkret, man åker runt på natten en hel del. Det är såklart fokus på skörd då, men det är ändå lite samma sak. Jag kände att ”yes, det här kan jag ta med mig och göra något av hemma”.

ANNONS

Så en kväll för tre år sedan bjöd Britten in några av väninnorna som arbetar med Smultronställen i Morup för att presentera sitt förslag. Där gick allt bra, men sedan tog projektet en oväntad vändning.

– Jag trodde att det skulle vara jättelätt att få med folk på det, men det var inte alls enkelt. Till slut var det sex riktigt bra ställen som var med och vi hade det jättetrevligt den där kvällen. Det kom så mycket folk att vi inte hade parkeringar så det räckte. Det var en succé och folk frågade mig redan under kvällen om de fick vara med nästa år, berättar Britten.

Hoppas på bra väder

Då var det en stjärnklar kväll, vindstilla och lite krispig luft. Snudd på perfekta förutsättningar för en ljusfest. Förra året blåste och regnade det. En halvtimme innan de skulle slå upp portarna kom ett rejält oväder.

– Vi fick lite kritik efteråt att det var för lite ljus, men när vi försökt tända marschallerna för nionde gången så gav vi till slut upp. Det var så blött och blåsigt att det inte gick, säger Britten.

I år hoppas man på uppehåll i alla fall.

– Det är lite svårt att spå vädret så långt i förväg, man får bara köra och hoppas på det bästa.

ANNONS

Alla som är med har gjort egna skyltar och ljusshower i mörkret. Besökare hittar till de olika deltagarna genom att ladda ner en karta från Ljusfestens egen hemsida. Färden är ungefär två mil och går från Bölse, via Glommen, Stranning, Morup, Björkäng till Askhult.

Kom ut för att umgås

Bil rekommenderas, men cykel går såklart också bra, om man väljer att stanna på bara några få ställen.

– Förra året var det större sällskap med vänner där man tog en sväng på ljusfesten först och sedan åkte hem och åt tillsammans, eller tvärtom. Det är precis så vi vill att det ska vara, att man gör något tillsammans med sina vänner och kommer ut i mörkret och in i ljuset.

Längs vägen finns, förutom ljusinstallationer, även mat genom grillning av både korv och majskolvar, med reservation för vädret. Dessutom ska Anna Leandersson bränna av sin saltugn.

– Det blir en magnifik upplevelse, det är maffigt att se i mörkret. Det var den som gjorde att vi valde allhelgonahelgen från början. Anna hade redan bestämt sig för vilken dag hon skulle bränna saltugnen, och det var då. Vi tyckte att det var en lämplig dag, och hakade på, säger Britten Toftarp.

ANNONS

Pumpatävlingen avgörs också via festens egen hemsida.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergs-Posten.

ANNONS