Ljusfesten i Morup kommer tillbaka

Fjolårets premiär blev en storartad succé och nu är ljusfesten i Morup tillbaka.

ANNONS
|

–Vi uppmanar folk att gå man ur huse för det här som är en av årets mysigaste kvällar i Morup, säger Britten Toftarp, projektledare.

En totalt chockartat positiv händelse. Så beskriver projektledare Britten Toftarp förra årets Ljusfest i Morup. En idé som fötts hos några personer och som efter en hel del övertalande och påminnande ledde till att sex ställen hade öppet för besök i Morup med omnejd.

–Kvällen var helt fantastisk. Det var kö i timmar, av folk som ville komma in här hos mig och det var likadant på de andra ställena. Det kändes som att alla var där och det blev en underbar stämning och en stor mötesplats, säger Britten Toftarp.

ANNONS

Redan under kvällen ifjol började anmälningar om att vara med i år och ha öppet hus trilla in. Så när årets ljusfest går av stapeln den 5 november är det inte med mindre än 16 ställen som har dörren öppen för besökare enda fram till elva på kvällen. Från Glommen i söder till Björkäng i norr sträcker sig det som arrangörerna kallar Morup med omnejd.

–Här finns så mycket olika saker och folk får chansen att prova på och pyssla, se hur saker görs, handla och smaka. En helkväll med mysiga möten utmed vägen, säger Britten Toftarp.

Ett axplock av det som Ljusfesten i Morup bjuder på är Art By Turi som visar sin passion för hästar genom bilder och kort, Smedjan i Morup där smide visas upp och går att prova på och bonadsmålare Malin Lilja visar upp sina alster med prickiga hästar och allmogeblomster. Hule Trädgård och Musteri bjuder på varm äppelmust och höstpyssel för alla åldrar och i Runevads Trädgård är det ljussättningsinspiration som visar ljusets magi i en trädgård.

–Det ska bli så roligt och vi hoppas såklart på att det blir samma succé som ifjol. Det var en så rolig kväll och anledningen till att vi gör det här är för att det är just roligt, säger Britten Toftarp.

ANNONS

Vad mer kvällen bjuder på finns att hitta på hemsidan som bär samma namn som arrangemanget. Arbetet inför årets ljusfest har präglats av glädje och lett till många möten i sig.

–Vi har träffats och planerat och börjat samverka i både litet och stort. Vi hjälper varandra och har verkligen lärt känna varandra. Det är både roligt och viktigt med samverkan så det känns som vi redan vunnit på vår ljusfest. Nu vill vi bara dela med av oss det vi gör och brinner för, säger Britten Toftarp.

Fjolårets ljusfest var en förlängning av den karta över producenter av olika saker som verkar i Morup och som funnits i några år nu.

–Kartan kom till när Anna Leandersson, Lena Pettersson och jag åt lunch och vi kände att det var ett sätt att synliggöra oss som verkar här. Med åren har vi fått med allt fler i kartan och den har blivit populär. Den visar vägen till ställen som många annars inte hade haft en aning om. Många som bor här i bygden känner sig också stolta över att kunna lämna över den till sommargäster till exempel, berättar Britten Toftarp.

ANNONS

Det är stoltheten och glädjen över bygden de bor som förhoppningsvis kommer locka folk att ännu ett år gå man ur huse för en ljusfest till vilken arrangörerna hoppas många utifrån också ska hitta.

–Vi är stolta över vår bygd och vill dela med oss av den helt enkelt, säger Britten Toftarp.

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten.

ANNONS