Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Lisa Lemke berättar om sin bokkärlek

När Lisa Lemke och hennes man köpte prästgården på Skrea Backe bestämde de sig för att de skulle ha en platsbyggd bokhylla från golv till tak. Nu berättar hon om böckerna i den.

I en videopodd som kallas “Bokhyllan” är Lisa en av gästerna. Där berättar hon glatt om kärleken till sina böcker och om hur en tv-kväll utan problem byts ut till en bokläsarkväll hos familjen Lemke.
– Att sitta en hel kväll i soffan med någon man tycker om och bara läsa är en perfekt kväll, säger Lisa i programmet.
Bokhyllan har ännu bara sänts i en säsong, men redan är det klart att det blir en säsong två. Kändisarna står på rad för att vara med i den populära serien där tittarna får lära känna deltagarna genom deras böcker.
– Jag blev överraskad av en del. Petter till exempel, han pratar mycket om klassiska storverk och romerska verk. Det förväntade jag inte mig av honom, som är dyslektiker. Det gjorde att jag fick en mycket mer seriös bild av honom, säger Lisa.

Hennes egen bokhylla är enorm. Den är fylld med många kokböcker, såklart, men också med skönlitterära verk. Hon avslöjar att klassiska boken Liftarens guide till galaxen är en av de böcker som har påverkat henne mest under uppväxten. När hon träffade sin man visade det sig att hans favoritbok var densamma.
– Han läser aldrig sådana böcker i vanliga fall, men den har haft stor inverkan på honom också, så det känns extra speciellt.

Lisa som lever på att själv skriva kokböcker uppskattar verkligen sin medverkan i programmet. Hennes bokintresse har funnits där sedan barnsben och i programmet berättar hon om sitt första egna inköp av en kokbok.
– Den har betytt jättemycket för mig. Det är en riktigt tjock lunta utan bilder, säger Lisa och berättar att i hennes egna böcker handlar inte allt om recepten.
– Jag tycker att det är så mycket mer än bara recepten. Det ska vara fina bilder och text som inspirerar läsaren tycker jag.


Lisa berättar att hon är ödmjuk inför att hon fick vara med i programserien. Många kända personer tillfrågades och en hel del har till slut fått stå tillbaka och vänta på säsong två. Däribland Timbuktu, som gärna ville vara med.
– Jag blev tillfrågad av dem och det var roligt för jag tror inte att de själva visste att jag älskar min bokhylla så mycket som jag gör. Jag blev verkligen jätteglad när jag fick frågan. Det är så sjukt de har fått tacka nej till Timbuktu, men jag fick vara med, säger Lisa.

Artikeln har tidigare publicerats i Falkenbergsposten