Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lilla Napolis uteservering restes i dagarna, trots nej från länsstyrelsen.  Bild: Mikael Martinsson
Lilla Napolis uteservering restes i dagarna, trots nej från länsstyrelsen. Bild: Mikael Martinsson

Lilla Napoli reser uteservering – trots nej från länsstyrelsen

Lilla Napoli anlägger sin uteservering med tillhörande väderskydd, trots att länsstyrelsen upphävde restaurangens bygglov. Bygglovsnämndens ordförande: ”De har uppenbarligen tolkat detta helt fel”.

Konflikten och tvisterna mellan Lilla Napoli och markägaren Hallandsbäcken AB har upptagit många spaltmeter i tidningen genom åren. Nu senast rör det sig om den uteservering med 60 platser och tillhörande väderskydd som restaurangen vill uppföra.

Lilla Napoli fick ett tillfälligt bygglov från bygglovsnämnden tidigare i år. Markägaren Hallandsbäcken AB överklagade till Länsstyrelsen i Halland där bolaget fick rätt.

Länsstyrelsen fastslog att uteserveringen och väderskyddet inte fick anläggas då marken enligt detaljplan var till bensinförsäljning, och del av marken var prickad vilket innebär att bebyggelse inte är tillåten.

Nu har alltså Lilla Napoli valt att bortse från länsstyrelsens beslut och resa sin uteservering ändå. Detta får markägarna att rasa.

– Vi är vana vid att följa lagar och regler och respektera dessa. Får man nej på ett bygglov gör man inte på det viset, inte i min värld. Ska förmögna personer inte behöva följa lagen?, säger en företrädare hos Hallandsbäcken AB.

Lilla Napoli kommenterar uppförandet av tältet

Lilla Napolis advokat Oskar Frankki kommenterar att tältet uppförts via sms:

”Bygglovsfrågan är inte slutligt prövad eftersom länsstyrelsens beslut inte har vunnit laga kraft. Sedan är det ju även så att tält inte alltid kräver bygglov tex om det monteras upp och ned med jämna mellanrum. Sedan är det såklart viktigt att ha i åtanke att Lilla Napoli hade en bindande överenskommelse med den tidigare fastighetsägaren om att få använda ytan och ha uppe tältet. Den överenskommelsen gäller även efter en försäljning av fastigheten.”

Bygglovsnämndens ordförande Yvonne Nilsson (S) reagerar dock starkt mot att tältet är rest trots det upphävda bygglovet.

– Jag visste inte att tältet var uppe och Lilla Napoli (red.anm) har uppenbarligen tolkat detta helt fel. Tältet får inte resas eftersom de inte har tillstånd från markägaren, oavsett om de har bygglov eller inte. Men eftersom bygglovet nu dessutom blev upphävt av länsstyrelsen spelar samtycket ingen roll, det ska inte vara där.

– Nu är det fredagseftermiddag men detta innebär ju att det kommer dras igång ett nytt tillsynsärende inom kort.

Markägaren: ”Skilsmässan är nu definitiv.”

Företrädaren för Hallandsbäcken AB är kritiskt till att kommunen beviljade bygglovet för första början. Men beskriver det samtidigt som en del i en lång rad exempel på där Hallandsbäcken upplevt att kommunen motarbetet företaget för att ge fördelar till Lilla Napoli.

– Jag vet inte om vi ska gå vidare och anmäla kommunen eller något för såhär kan det inte fortsätta.

– Tillsynsmyndigheten på kommunen är en katastrof. De har sina containrar och toaletter på prickmärkt mark. De fick ett bygglov för en fasad och ändrade sedan den genom att sätta upp dubbeldörrar. Kommunen gör ingenting. Men skulle någon privatperson måla ett hus i en annan färg då slår de till direkt.

Detta är en bild som Yvonne Nilsson (S) inte håller med om.

– Vi ser inte mellan fingrarna utan har jättemycket tillsyn där och har haft en rad ärenden som rör detta. Men nu är kanske inte en dörr prioriterad.

För fastighetsägarna verkar detta varit den sista droppen som fick bägaren att rinna över.

– Skilsmässan är nu definitiv. Det spelar ingen roll vad de gör, vi vill inte ha med dem att göra längre. Det har aldrig varit vår avsikt att krångla men de kan inte heller diktera över alla punkter i avtalet. Kan man inte ens försöka att mötas på mitten blir det ingenting.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här