Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Lennart Claessons envishet ledde till sänkt färdtjänsttaxa för falkenbergarna

Tack vare Lennart Claesson, 89 år, i Krogsered sänks taxan för färdtjänst. Han upptäckte att färdtjänsten var dyrare i Falkenberg än i grannkommunerna och började ringa runt till politikerna.
Lennart Claesson upptäckte att färdtjänsten var dyrare i Falkenberg än i grannkommunerna och började ringa runt till politikerna. Nu har han fått rätt. . Bild: Jonatan Bylars

Hallands Nyheter har tidigare berättat om Lennart Claesson och hans kamp för rättvis färdtjänsttaxa. Han har åkt med färdtjänst i tre år, minst en gång i veckan, och upptäckte ganska snart att hans kompisar i exempelvis Halmstad betalade en lägre taxa än honom för samma sträcka.

Lennart Claesson ville ta reda på vad det berodde på och började ringa runt till politiker och tjänstemän utan att få ett ordentligt svar på varför det var en prisskillnad. Men politikerna lyssnade på Lennart Claesson och insåg att något var fel. När den nya majoritetens budget fastställdes i november fanns 1,5 miljon med för att rätta till taxan.

Men det hjälpte inte. Trots att taxan skulle sänkas vid årsskiftet fick resenärerna i Falkenberg fortsätta betala den gamla taxan. Det blev kommunstyrelsen ordförande Per Svensson (S) uppmärksammad på och skrev ett brev till kommunchefen: I beslutad budget anslog vi medel för att ta bort det extra påslaget på färdtjänsttaxan 2019. Jag fick idag ett telefonsamtal från en invånare om att taxan inte har sänkts.

Förklaringen som han fick var att Hallandstrafiken inte fått besked om att beslutet var taget. Nu har informationen nått fram och från och med 1 mars kommer den nya lägre taxan att gälla.

– Vi ska hitta en lösning för hur de som betalt för mycket under januari och februari ska bli kompenserade, säger Per Svensson.

Han är inte nöjd med hur ärendet har skötts efter beslutet i fullmäktige.

– Att beslutet inte nått fram är ett tecken på att det vi sagt att vi ska göra verkligen behöver genomföras. Vi måste skärpa strukturen i kommunen. Organisationen måste fungera bättre så att vi kan lita på att beslut som är tagna blir genomförda, säger Per Svensson.

Däremot är han nöjd med att färdtjänstresenärernas taxa snart sänks.

– Att sänka taxan var ett enkelt beslut. Vi ska inte missgynna en utsatt grupp och det är underligt att man ska betala mer i vår kommun än i grannkommunerna.

Lennart Claesson i Krogsered blir mycket nöjd när han får veta att taxan ska sänkas.

– Det har jag kämpat för i tre år. Det känns jättebra. Det var ingen som visste varför det var som det var. Nu har jag bara en sak till att kämpa för. Något måste göras åt vägen mellan Sjönevad och Krogsered. Den är så dålig. Det har jag försökt få igenom sedan 1982, men jag får hela tiden höra att det inte finns några pengar.