Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Legionellabakterierna borta från Tallgläntan också

Bokens äldreboende bekräftades vara helt fritt från legionella den 9 september. Nu meddelar kommunen att även Tallgläntan är fritt från legionellabakterier.

Det var i slutet av juli som det konstaterades legionellabakterier på Bokens äldreboende. Lite senare meddelade kommunen att även på Tallgläntan hade prover visat på legionella.

Tack vare en ombyggnad av tappvattensystemet och bekämpning med klorgas försvann legionellan från Boken.

För Tallgläntans del krävdes inte lika omfattande åtgärder, men de har nu gett resultat. Legionellan är borta även där.

– Det känns jätteskönt att vi har fått bukt med det här och nu har vi bytt alla duschslangar och munstycken och vidtagit nödvändiga åtgärder enligt rekommendation av Miljö- och hälsa och Vårdhygien. Det har varit ett bra samarbete mellan oss, miljö- och hälsa, fastighetsskötaren och Vårdhygien, säger Anja Sönnerstedt, medicinskt ansvarig sjuksköterska i kommunen.

En annan åtgärd efter sommarens utbrott av legionella är att rutinerna kring varmvattenspolning och kring byte av duschslangar har blivit tydligare.

– Vi har förtydligat våra kontroller för legionellabakterier, vem som har ansvar för vad och hur kontrollerna ska utföras. Sen är det alltid en utmaning att nå ut med riktlinjerna till alla, till exempel att personalen ska spola hett vatten i tre minuter innan varje duschtillfälle.

I oktober månad kommer vattenkontroller för legionella genomföras på samtliga boenden i kommunen.

– Enligt rutin ska det göras nu på hösten så vi kör igång det och hoppas såklart att det är fritt överallt, säger Anja Sönnerstedt.

LÄS MER: Ingen legionella kvar på Boken

LÄS MER: Klorgas ska ta död på Bokens legionellabakterier

LÄS MER: Legionella upptäckt på Tallgläntans äldreboende

LÄS MER: Boken kan ha varit drabbad av legionella i över ett år

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här