Legionella i vattnet på Bokens äldreboende

Efter provtagningar på Bokens äldreboende i Falkenberg upptäcktes legionellabakterier i vattnet i två lägenheter. Bakterien kan bland annat orsaka allvarlig lunginflammation.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Efter att en brukare på Bokens äldreboende visat symptom på lunginflammation genomfördes vattenprover i flera lägenheter i början av juli. Resultaten visade att det fanns legionellabakterier i lägenheten som den drabbade brukaren bodde i. Bakterien hittades även i ytterligare en lägenhet.

– Legionella smittar inte från person till person, utan genom vattenånga, förklarar Johan Klingborg, socialchef på Falkenbergs kommun.

Hur många är smittade?

— Det är svårt att veta. Det är inte så lätt att man tar ett prov som ger ett positivt eller negativt resultat. När vi upptäckte symtom som vi inte kunde kunde förklara tog vi prover i vattnet och det var där vi hittade bakterien.

ANNONS

Hur vanligt är det här?

— Det förekommer tyvärr, men jag kan inte dra mig till minnes när vi hade det sist.

För att motarbeta bakterien, som kan vara allvarlig för personer med nedsatt immunförsvar, har kommunen spolat igenom varmvattensystemet i byggnaden med 70-gradigt vatten.

Enligt Johan Klingborg har samtliga duschslangar och duschmunstycken på äldreboendet, totalt 60 stycken, bytts ut för att minska risken att någon bakterie finns kvar. Kommunen har även varit i kontakt med Smittskydd Halland.

— Det finns rutiner på hur länge bakterierna överlever i olika temperaturer och i vatten över 70 grader dör de fort. Däremot kan den sitta i krökar och skarvar, säger Johan Klingborg.

Nya prover är tagna på boendet och provresultaten väntas komma i slutet av nästa vecka.

HN har varit i kontakt med ansvariga på Bokens äldreboende, som avböjer att svara på frågor om bakterieupptäckten.

Legionella eller legionärssjuka

Legionella är en svår lunginflammation. Den smittar genom att du andas in små droppar med förorenat vatten. Legionella behandlas med antibiotika, ibland kan du behöva vårdas på sjukhus.

Legionella smittar inte mellan människor. Infektionen orsakas av legionellabakterier. Bakterierna förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

Du kan bli smittad genom att andas in förorenat vatten i form av finfördelade vattendroppar i luften, till exempel när du duschar eller sitter i en bubbelpool. Du behöver få ner bakterierna i lungorna för att bli smittad. Du blir inte smittad genom att dricka vattnet.

Legionella är en anmälningspliktig sjukdom enligt smittskyddslagen. Det innebär att den behandlande läkaren gör en anmälan till smittskyddsläkaren i länet där du bor, och till Folkhälsomyndigheten.

Källa: 1177.se

ANNONS