Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/69

Laxbutiken är Årets Företagare i Falkenberg

I lördags var det klackarna i taket när Företagarna firade sina medlemmar på Arena Vesterhavet. Priset som Årets Företagare gick till ledningen för Laxbutiken.

Gästerna anlände på röda mattan och minglade i foajén innan det var dags att slå sig ner vid borden. 
– Vi förväntas oss en fantastisk bra företagskväll där vi ska hylla näringslivet i Falkenbergs kommun. Det blir bubbel och god mat. Det här är företagarna verkligen värda, sa Teddy Eriksson som är ordförande i Företagarna Falkenberg.
Och löftet infriades. Eller vad sägs om surdegsbakat rödbetsbröd med chèvre, lammsalami, färskost och rabarberkompott till förrätt och kryddig fläskfilé med ötragårdssås och crushed potato till huvudrätt? Till dessert serverades chokladkokoskaka med grädde.

De första att uppmärksammas på scenen var de som tagit gesällbrev och mästarbrev. Oliver Säfström mottog mästarbrev inom låssmedsyrket. Jenny Samuelsson, Hanna Wallin och Mevludina Kovac tog emot sina gesällbrev inom frisöryrket.
– Vem som helst kan kalla sig frisör men genom att ta gesällbrev kan man visa att man har en utbildning. Man kan få fler kunder med ett gesällbrev, sa Jenny Samuelsson.
Roger Wiklund från Vesterhavsgruppen är verksam i en konjunkturkänslig bransch och enligt honom mår näringslivet i Falkenberg riktigt bra just nu.
– Vi märker ett uppsving i boenden och konferenser. De senaste tolv, arton månaderna har det pekat rakt uppåt. Det byggs mycket och byggbranschen brukar smitta av sig på andra branscher.

Flera priser delades ut under kvällen. Priset för Årets Butik gick till Gårdsbutik Thuressons i Glommen. Årets Hållbarhetsföretag utses av Energi- och miljöcentrum och Chalmers. Priset gick till Murtans Trafikskola.
Priset för Årets Unga Företagare gick till 25-årige Johan Helldén från Falkenbergs Bowlinghall.

Ledningarna bakom tre olika företag hade chans att bli Årets Företagare: Vårdväskan, FA-Tec och Laxbutiken / Lagnell Group. Det var de sistnämnda som vann. Grundarnas söner Jonas och Jerker Lagnell hämtade priset tillsammans med vd:n Elisabeth Wöhl Lagnell, som också är gift med Jerker Lagnell. Trion tackade personalen och grundarna Christer och Margareta Lagnell. 
Laxodlingarna startades på 1970-talet. Restaurangen och konferensanläggningen vid E 6:an öppnades 1996. I dag är företaget dessutom restauranger i Kungsbacka, Ljungskile och Kivik.
Jerker Lagnell, vad betyder det att få ett sådant här pris?
– Det är hedersamt så klart. Det är en uppmuntran i det dagliga arbetet man gör. Det blir en bekräftelse på att man gör något bra. Det är en uppmuntran för personalen också. Vi jobbar tillsammans med dem och utvecklar företaget. Totalt i koncernen är det över 100 årsanställda. På sommaren är vi över 200.

Extrapriset 2016 var ett överraskningspris som inte var annonserat i förväg. Det gick till fotbollsspelaren Olivia Schough för att hon satt Falkenberg på kartan och för att hon är en bra Falkenbergsambassadör. Hon var inte själv på plats för att ta emot priset men skickade en hälsning via en förinspelad film. De 5000 kronorna som hon fick i prispengar kommer att skänkas till Hans Roslings minnesfond hos Unicef, efter Olivias önskemål.