Laurentiuskliniken tappar listade patienter efter ett turbulent år.
Laurentiuskliniken tappar listade patienter efter ett turbulent år. Bild: Ola Folkesson

Laurentius tappar patienter efter turbulent år

Laurentiuskliniken har inte lyckats ersätta ordinarie läkare som valt att lämna. Istället täcker vårdcentralen upp med stafettläkare på längre kontrakt. Det turbulenta året har inneburit att nästan 700 listade patienter bytt till andra vårdcentraler.

ANNONS
|

Tidningen har tidigare rapporterat om att verksamhetschefen, tre läkare och fyra sjuksköterskor har sagt upp sig på grund av arbetsmiljön och en dålig ekonomi.

Laurentiuskliniken lyder under Praktikertjänst, ett personalkooperativ som bygger på att anställda är delägare och samtidigt ansvarar för verksamheten.

Snart ny verksamhetschef

För tillfället är Åsa Lihammar tillförordnad verksamhetschef. Hon jobbar för Praktikertjänst centralt och kommer ner från Stockholm i veckorna.

– Men till nästa år i januari kommer vi ha en ny verksamhetschef från Halland, men den personen kommer inte att gå in som delägare, Laurentius blir kvar under Praktikertjänst.

– Sen strävar vi efter att hitta läkare som på sikt vill arbeta på kliniken och samtidigt vara delägare. Men där är vi inte ännu och det kommer ett enormt ansvar för den som går in som delägare, säger Åsa Lihammar.

ANNONS

Laurentius tappar patienter

Personalomsättningen har fått till följd att nära 700 listade patienter valt att lämna kliniken. Se hela listningen på vårdenheterna i Falkenberg längst ner av artikeln.

– Det är inget ovanligt att vårdcentraler tappar listade patienter vid en stor personalomsättning. En positiv listning kommer oftast av att det finns en kontinuitet i verksamheten.

– Så när fasta läkare lämnar blir det oro i leden och patienter väljer att gå någon annanstans. Vårt största tapp av patienter har varit kopplat till BVC, säger Åsa Lihammar, som ändå ser ljust på framtiden.

– Nu börjar vi med att sätta en stabil plattform för att bygga en bra organisation. Vi har anställt en barnpsykolog kopplat till BVC och förutom rekrytering av sjuksköterskor har ytterligare två BVC sjuksköterskor fått anställning.

Söker fasta läkare

För Åsa Lihammar har det varit viktigt att hitta konsultläkare som har kunnat gå in på långtidsuppdrag.

– Det ska inte vara så att patienterna träffar en läkare på måndagen och en annan på tisdagen. Två av konsultläkarna har varit hos oss ett år nu och de kommer vara kvar så länge vi har det behovet.

Är det här en långsiktig hållbar lösning för Laurentius?

– Om konsultläkarna stannar under en längre period, rullandes år efter år, så blir de i stort sett som fasta. Men det är ingen hållbar situation och vi vill ha fasta läkare som vi kan jobba långsiktigt med.

ANNONS

– Den fasta personal som stannade kvar har bidragit enormt mycket och varit fantastiska på att ta hand om inte bara mig utan även de konsulter som kom i våras, säger Åsa Lihammar.

Fakta: Listningen på vårdenheterna i Falkenberg 3 september. I parentes skillnaden från januari i år.

1. VC Falkenberg 10563 (+338)

2. Capio Familjeläkarna 9620 (-142)

3. Husläkarna Falkenberg 8303 (+731)

4. Laurentiuskliniken 7614 (-688)

5. VC Ullared 4633 (+79)

6. VC Slöinge 2620 (+42)

7. VC Vessigebro 2283 (+57)

Källa: Region Halland

ANNONS