Latinorytmer vid Ätran

Arriba!!! Latinomusiken rullar ut över Vallarna och på friluftsscenen är det fullt ös och glada leenden. Tre gånger i veckan dansas det med stor glädje i ljus och mörker i en coronasäker miljö.

ANNONS
|

– Jag minns inte hur länge sedan det var vi började. Men det var som personalaktivitet när jag jobbade i Falkenbergs församling. Någon frågade om det gick att hänga på även om man inte var anställd och sedan var bollen i rullning, berättar ledaren Rose-Marie ”Rosa” Karlsson.

Latinomix kallar hon aktiviteten och tror att den varit igång åtta-nio år nu.

Frivilligt bidrag

– Dansat har jag gjort sedan jag var tre äpplen hög. Men jag är ingen danslärare. Tycker bara att det är så roligt och när zumbaflugan kom började jag med det i Halmstad där jag kommer ifrån.

Numera bor Rose-Marie i Sjönevad och jobbar i Veddige-Kungsäter församling. Men har fortsatt att leda latinomix i Falkenberg tre gånger i veckan.

ANNONS

En anledning till att det blivit så populärt kan vara att det inte kostar något. Den som vill kan bidra med någon hundralapp eller annan summa per termin för att täcka omkostnader som lokalhyra. Man betalar efter förmåga helt enkelt.

Prestigelöst

– Det är väldigt prestigelöst. Alla är välkomna oavsett om man kan dansa eller ej. Det är heller inte den klädeshysteri som det kan vara på många ställen.

Normalt har man varit inomhus i lokaler runt om i staden.

– Om alla skulle komma samtidigt är vi nog 80 stycken i vanliga fall. Men i och med coronan fick vi begränsa antalet ganska kraftigt i våras och det blev lite krångel med anmälan i förväg. Många har avstått helt på grund av det.

När idrottshallarna stängdes i slutet av oktober ställdes man inför en ny utmaning och frågan om det gick att fortsätta.

– Vi insåg snabbt att folk skulle gå under om de inte får göra nånting roligt. Så då hamnade vi på Vallarna. Nu är vi cirka 35 personer som kommer ofta. Men alla är ju inte på plats varje gång, förklarar Rose-Marie.

Lite integrationsprojekt

Hon fick tillstånd att använda scenen och nu dansas det måndagar och torsdagar på kvällstid och lördagar på förmiddagen. Folk som passerar tycker det är kul att titta på och man har även fått nya deltagare på så sätt.

ANNONS

– Jag har fått investera i en ljusutrustning eftersom det är kolsvart på kvällarna. Det har blivit lite extra meck att släpa på det. Men det är så kul att hålla på och det har blivit lite av ett integrationsprojekt också. Många nya svenskar har hakat på. Jag tror att vi är nio olika nationaliteter och har väldigt trevligt, försäkrar Rose-Marie Karlsson med ett stort leende.

ANNONS