Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommundirektör Lars Fröding känner oro inför samhällsspridningen.
Kommundirektör Lars Fröding känner oro inför samhällsspridningen. Bild: Alma Tallborn/Håkan Johansson

Lars Fröding om den ökade smittspridningen i Falkenberg

Falkenberg är nu en av de värst coronadrabbade kommunerna i Sverige. Nu vädjar kommunen till invånarna att hålla avstånd, samtidigt som de förbereder inför en ökad turism.

Falkenberg intog femte plats i Folkhälsomyndighetens senaste mätning över antalet nya coronafall per 10 000 invånare. 318 positiva tester registrerades under vecka 8. Enligt kommundirektör Lars Fröding har de sett en stor smittspridning inom skolorna.

– Vi har gjort en hel del åtgärder inom skolan där vi har bekymmer nu. I vissa skolklasser har vi sett att det är stor spridning. Då har vi stängt vissa klasser och avdelningar och sett till att de omedelbart har hemundervisning.

Hertingsskolan, som i måndags meddelade om ett coronautbrott inom fritidsverksamheten, har i dagsläget fyra konstaterade fall av covid-19 i personalen.

– Vi har fått några pedagoger tillbaka som har testat negativt och som har kommit tillbaka från andra sjukdomar, men det är fortsatt ansträngt läge. Sedan inväntar vi några testsvar också, säger rektor Fredrik Jörgensen och fortsätter:

– Vi fortsätter att fördela personalen inom verksamheterna och vädjar fortfarande att man ska hålla sina barn hemma om det går.

Oro över smittoläget

Lars Fröding uttrycker oro över det rådande smittoläget, men upplever inte att invånarna i Falkenberg har varit sämre på att hålla avstånd.

– Vi är oroliga över samhällssmittan och vi gör vad vi kan för att hindra den, säger han och fortsätter:

– Vi kan bara vädja till befolkningen och invånarna i Falkenberg att hålla avståndet. Men vill inte ta till några överord. Det handlar om att smittan är oberäknelig och just nu drabbar den Falkenberg hårdare än andra platser. Vi har hamnat i ett annat läge och vi alla måste skärpa oss ytterligare.

Förbereder inför turistsäsongen

Samtidigt som smittspridningen har eskalerat måste kommunen förbereda sig för den förväntade turistvåg som sköljer in under våren och sommaren.

– Många söker sig hit på sommaren. Vi vill inte hindra någon från att komma till Falkenberg och givet att man får resa så vet vi att folk vill komma hit. Vi jobbar med informationshantering och olika former av kampanjer för att besökare ska veta vad som gäller.

Läs mer: Grundskolorna i Falkenberg fortsätter med fjärrundervisning

Läs mer: Falkenberg är femte värst coronadrabbat i Sverige

Läs mer: Nu märks den ökade smittspridningen på Hallands sjukhus

Läs mer: Fortsatt hög smittspridning i Halland

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här