Lars Fröding om arbetsmiljön under pandemin: ”Hot och våld ökar i samhället”

Hot, våld och överbelastning står högt när Falkenbergs kommun redovisar statistik över de tillbud och sjukskrivningar som inkommit från förvaltningarna under pandemiåret 2020.

ANNONS
|

Pandemin har förändrat mångas arbetssituation runt om i kommunens förvaltningar. Högre arbetsbelastning och risker för vissa anställda kontras med lägre arbetsbelastning och tid för återhämtning för andra.

En sammanställning av sjuk-, tillbud- och olycksstatistiken i alla kommunens förvaltningar visar hur tillbuden och de korta sjukskrivningarna ökat, medan olyckorna och långtidssjukskrivningarna minskat.

– Vi ser i den stora bilden en väldigt positiv utveckling i vårt arbete mot ohälsa. Idag har vi tre personalutvecklare som jobbar på HR-avdelningen med arbetsmiljö. Genom det projektet har vi dragit ner våra kostnader till företagshälsovården mer än vad dessa tre tjänster kostar, säger kommundirektör Lars Fröding.

ANNONS

Hot och våld ett fortsatt stort problem

Social- och barn- och ungdomsförvaltningen tillhör de förvaltningar som har flest tillbud och olycksfall. Bland tillbuden benämnd hot och våld som en av de främsta orsakerna i fyra av sex förvaltningar.

Fröding beskriver problemet som prioriterat.

– Tonen hårdnar i samhället där hot och våld ökar, det ser vi effekterna av även hos oss. Det viktiga är att vi som arbetsgivare ger stöd till de som blir utsatta och ser till så att våra återkommande brukare inte ägnar sig åt att hota personal.

Utöver ett växande problem med hot och våld anser Lars Fröding att kommunen kan behöva brottas med en överbelastningsskuld bland kommunens anställda när pandemin är över.

Hårt belastade förvaltningar bygger upp en ”coronaskuld”

En indikator på detta är att långtidssjukskrivningarna minskat under året, vilket först låter positivt. Fröding berättar att en del av resultatet kan förklaras med en mindre arbetsbelastning för vissa, i och med hemmajobb och uteblivna arbetsuppgifter.

Något som däremot inte kan förklaras med lägre belastning är att de längre sjukskrivningarna även minskar i barn- och utbildnings-, och socialförvaltningen. Två förvaltningar som enligt Fröding haft en högre arbetsbelastning under pandemin.

Kan det vara så att det, i och med retoriken ”håll i, håll ut”, kan komma en ”utmattnings-boom” när pandemin är över i dessa förvaltningar?

ANNONS

– Ja det är en av de coronaskulder vi pratar om nu, att det finns en trötthet i organisationen. Många kanske har ansträngt sig utöver vad som är önskvärt under en längre tid. Då måste vi vara beredda på att ge den ledighet som personalen behöver och har rätt till så snart detta är över.

ANNONS