Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tingsrätten i Varberg, Varbergs tingsrätt Bild: Annika Karlbom
Tingsrätten i Varberg, Varbergs tingsrätt Bild: Annika Karlbom

Långt fängelsestraff efter mordförsök i Skrea

Det blir ett flerårigt fängelsestraff för den 23-åring som tidigare i våras bröt sig in i en lägenhet i Skrea och attackerade en annan man med kniv. Det meddelade Varbergs tingsrätt på torsdagen.

Mannen döms för mordförsök till sju år och tre månaders fängelse. Han ska även betala skadestånd till offret på 196 000 kronor.

Mannen själv har hela tiden nekat till anklagelserna och hävdat att han agerat i nödvärn. En version som tingsrätten inte fäster någon vikt vid. I domen går det att läsa:

”Av NN agerande finner tingsrätten det är styrkt att han hade uppsåt att skada och även om NN inte hade uppsåt att döda måste han ändå ha förstått att så hade kunnat bli fallet. NN ska dömas för försök till mord.”

Mannen frias däremot för det grova narkotikabrott som han också stod åtalad för. Det efter att polisen hittat stora mängder narkotika i den lägenhet i Helsingborg där mannen bodde vid tillfället för gripandet. I tingsrättens dom står det att:

”Det är klarlagt att NN lämnade lägenheten och åkte till Falkenberg och blev gripen. Det är därmed fullt möjligt att någon annan kan ha lämnat narkotikan i lägenheten under tiden NN befann sig i Falkenberg.”

Åklagare Klas Lundgren vid åklagarmyndigheten i Halmstad är den som har lett åtalet mot mannen. I sin slutplädering vid rättegången yrkade han på att mannen skulle dömas för mordförsök och synnerligen grovt narkotikabrott, med ett sammanlagt straffvärde av nio år. Han säger att att han är nöjd med att mannen döms för försök till mord.

– Sju år och tre månader känns som ett rimligt straff för försök till mord men rent spontant är jag förvånad över att han blir friad från synnerligen grovt narkotikabrott, säger han.

Mannens advokat Jonas Lundberg är på väg till häktet för att gå i genom domen med sin klient när Hallands Nyheter når honom. Han säger att han inte hunnit sätta sig in i domen än och att det är för tidigt att säga om de kommer överklaga.

– Jag har läst tingsrättens resonemang kring den friande domen för grovt narkotikabrott och tycker att de resonerat riktigt men jag kan inte uttala mig om domen för mordförsök än, säger han.

En annan man i 35-årsåldern som stod medåtalad för medhjälp till försök till mord döms även han. Han döms för medhjälp till misshandel till skyddstillsyn.

Domen kan komma att överklagas under de kommande tre veckorna innan den vinner laga kraft.

LÄS MER: Misstänkt mordförsök i Falkenberg

LÄS MER: Två män gripna efter mordförsök i Skrea

LÄS MER: 22-åring kopplas till stort droglager

LÄS MER: Mordförsöket i Skrea: 23-åringen kvar i häktet i väntan på dom

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här