Långås marknad firar 30 år

Cirkusskola, tivoli och livemusik. Till och med en möhippa sågs bland de många hundratals besökarna när Långås marknad firade 30 år.

ANNONS
|

Björn Bossén, Berth Svensson och Sven-Erik Christenssonhar varit med sedan starten för 30 år sedan. Då kanske antalet besökare kom upp i ett hundratal. Nu är antalet besökare uppe i tiotusentals varje år.

– Då var det inte många som trodde på att det skulle gå, men vi har hållit på år efter år, säger Berth Svensson.

Parkeringen är full, knallarna många och vädret är på deras sida. Ponnyridning, ansiktsmålning, hoppborgar och karuseller för barnen. Nytt för i år är cirkusskolan, där clownen Magnus lär barnen att gå på styltor.

– Det märks också att det har skett ett generationsskifte bland knallarna. Innan så var det mestadels äldre men nu märker vi att det är många yngre som vill komma och ställa ut på marknaden, säger Björn Bossén.

ANNONS

Några som är gamla i gamet är Lennart och Laila Nilsson. I 22 år har de kommit tillbaka till Långås marknad och sålt korv i alla dess former och sorter. Skånsk brännvinskorv är deras specialitet.

– Vi trivs bra här, det är bra försäljning och trevliga kunder. Vi är på 68 marknader om året men detta är en av favoriterna. Vi kommer stå här så länge vi orkar, säger Lennart Nilsson.

Lite längre bort står Tracy Kastner och säljer munkar och andra sötsaker. Hon har rest hela vägen från Skåne. Det är hennes första gång på Långås marknad men det verkar inte vara den sista.

– Jag kommer nog tillbaka nästa år, det är en mysig marknad. Jag har varit på andra marknader men det är bra att skaffa sig erfarenhet på andra platser. Folk är väldigt trevliga här och det har gåttbra, säger hon.

Bland folkvimlet skymtar en rosa brudslöja. Sophia Nordström är inte på marknaden för att ställa ut men hon har en stor korg med saker som hon har bytt till sig under dagen. Ett av de uppdrag hon fått på sin möhippa.

– Jag har fått i uppdrag att sälja lite saker. Så jag har sålt kondomer och en tandborste formad som en snopp och fått bland annat två badpooler och lite korv, säger hon och skrattar.

ANNONS

Marknaden är lite av en tradition då hon bor i Långås. Hon tror att hon får igen från sin kompis då hon själv anordnade en möhippa för kompisen på marknaden för något år sedan.

– Men det har varit jättekul, säger hon innan hongår vidare för att leta efter något ytterligare att byta till sig.

Björn Bossén är nöjd med årets uppslutning. Trots att det är ett år av förberedelser och mycket att fixa inför marknaden har han inga planer på att sluta än.

– Nej, nej, vi kommer fortsätta, i minst 30 år till,säger han och skrattar.

ANNONS