Derome Timbers hyvleri i Okome är närmaste företag till den klagande. Men det är oklart om ljudet kommer därifrån.
Derome Timbers hyvleri i Okome är närmaste företag till den klagande. Men det är oklart om ljudet kommer därifrån. Bild: Edith Camilla Svensson

Lågfrekvent ljud stör i Okome

Klagomål på ljud brukar oftast handla om höga sådana. Men miljö- och hälsoförvaltningen har nyligen fått in ett ärende där ett lågfrekvent ljud upplevs som störande.

ANNONS
|

– I det här fallet är det en person som hör en ton hela tiden med samma låga frekvens, berättar hälsoinspektör Hilde Herrlund.

Varifrån kan sådana ljud komma?

– Vi får ibland in klagomål om lågfrekventa ljud och då är det ofta kopplat till någon form av fläkt eller luftvärmepumpar. En router kan till exempel också ge upphov till små låga ljud.

Eventuellt kommer ljudet i det här fallet från Derome Timber Okome (tidigare Okome Träindustri AB) som är närmaste företag till anmälaren.

LÄS MER: Nu säljer de vidare sitt släktföretag

– Jag vet att personen haft en bra kontakt med företaget och det är ju inte säkert att det kommer därifrån.

ANNONS

Hur kan man ta reda på det?

– Ibland gör vi indikerade bullermätningar, men vi är inga akustiker och nu skulle de ändå göra en bullermätning. Så vi väntar på resultatet därifrån eftersom de skulle ha en sakkunnig där, säger Hilde Herrlund.

Morgan Gunnarsson är platschef på hyvleriet i Okome och bekräftar att en bullermätning gjorts.

Inom er verksamhet brukar det väl snarare vara klagomål på att man väsnas för högt?

– Precis. Men när det gäller buller höll vi oss inom ramarna som är rätt hårda. Det upptäcktes inga konstigheter i övrigt. Men det ska göras några fler beräkningar på mätningarna och vi får resultatet om några veckor.

– Vi är ju närmsta företag men har inte haft några problem med detta tidigare och det är ju inte säkert att det kommer härifrån, kommenterar Morgan Gunnarsson.

ANNONS