Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Läskigt löparlopp för alla åldrar under Halloween

Reflexsprayade träd och monster som funktionärer. Det är vad som väntar löparna som tar sig an Halloween Nightmare.

– Det känns som folk tycker det är ett riktigt roligt lopp, säger Peter Badenfelt, tävlingsledare för FOK.
Det är tredje året som Falkenbergs Orienteringsklubb bjuder in till mörkerlöpning med sitt Halloween Nightmare. I år är det fredag 4 november som loppet går av stapeln borta vid FOKs klubbstuga.
– Vad jag vet är vi den enda loppet som går i terräng och mörker. Det finns några lopp som går på natten i stadsmiljö med gatubelysning. Vi har istället bett Kultur och Fritid om hjälp med att släcka ner belysningen på motionsslingan, så vi verkligen maxar vår tanke med att det ska vara ett lopp i mörker, säger Peter Badenfelt.

Mörker i all ära, arrangörerna ser till att det är en väl utstakad bana som är tydligt uppmärkt och som deltagarna inte kommer bort ifrån. För även om Halloween-inslaget inbjuder till lite läskigheter vill FOK inte ha den sortens spänning.
– Första året uttryckte en del att de varit lite rädda för att det skulle vara för mörkt och så, men efteråt har folk bara varit nöjda och sagt att det varit lätt att hitta trots mörkret. Vi har en reflexspray som vi sprutar på träd och så stakar vi ut banan tydligt, säger Peter Badenfelt.

Funktionärerna från FOK tar tillvara på Halloween-temat och klär ut sig till monster. Peter berättar att allt fler som springer har börjat klä ut sig lite också.
I det lilla loppet på 400 meter som inleder kvällen och går under namnet Miniskräckis, brukar det vara många utklädda.

Miniskräckisen hade premiär ifjol och det blev otroligt populärt. Det var kring 90 barn som sprang i åldrar från 1-2 år till kanske de som var 8. Det kom så många att vi fick skjuta på alla starter för att hinna registrera alla. Men det var angenäma problem.
Ute på banan bjuds det under Minskräckisen på ”blodsaft” och väl i mål kommer deltagarna belönas med en guldmedalj i choklad.
– För de i mellanregistret som känner sig för stora för Miniskräckisen och inte vill ut på 5 km har vi ett 2 kilometerslopp. Det är för de födda 2004 och senare. Ifjol hade vi kanske 30-40 deltagare där. Sedan går de stora loppen på 5km och 10 km, säger Peter Badenfelt.

Femkilometeraren lockade ifjol strax under femtio deltagare och milen någonstans kring nittio. I år hoppas FOK att ytterligare några nya löpare ska finnas på startlinjen. Första önskemålet kring väder är uppehåll då det är det som betyder mest för deltagarantalet. Får tävlingsledare Badenfelt sedan önska vidare så blir det kyl och dimma.
– Om det blir några minus och dimma så är det perfekt. Då blir det rimfrost och det är helt magiskt att springa med pannlampa då. Effekten är otroligt häftig då, så det hade varit roligt.
– Men det viktigaste är att vi slipper nederbörd. Oavsett så brukar folk säga att det här loppet är något utöver det vanliga just för att vi springer i mörker. Det är en speciell atmosfär här, avslutar Peter Badenfelt.

 

Texten har tidigare varit publicerad i Falkenbergsposten. 

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här