Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärarförbundet: ”Det finns en oro för säkerheten”

Bristen på vikarier kommer upp på varje skyddsrond. Lärarförbundet menar att för låg grundbemanning ställer till det.

De stora problemen med att tillsätta vikarier beror enligt Lärarförbundet på för låg grundbemanning.

– Det är för lite luft i verksamheten. Det finns också många en- och tvåavdelningsförskolor som är känsliga, säger Ola Persson på förbundet.

Bristen på vikarier i förskolor och även fritidshem kommer upp på varje skyddsrond. Vikariebristen har ”blivit ett arbetsmiljöproblem. Vi lyckas nu kanske få vikarie 30 % av gångerna som vi söker. Vi får numera lägga mycket tid (planeringstid eller lämnar vi barngruppen) på att jaga efter vikarier på egen hand vilket inte är ok. Det känns inte bra för någon av oss att veta att man sätter kollegorna i klistret om man råkar vara sjuk eller behöver vabba”, skriver anställda. I höst har Lärarförbundet fått flera rapporter om att personalen varit så få att de inte känt sig trygga.

– De är oroliga för att det ska hända barnen något. Kvaliteten blir lidande. Det finns en oro för säkerheten när grupperna blir så stora att man inte kan ha uppsikt över hela gruppen, säger huvudskyddsombud Bengt-Erik Johansson.

I längden riskerar också personalen att slitas ut när de upplever att marginalerna är små. Ett flertal gånger har anställda inte kunnat delta i fortbildning på grund av vikariebristen.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här