Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärare nekas köpa skolmat – "måste slängas"

Är det rätt att stora mängder mat kastas i skolorna varje dag? Kan den tas tillvara på ett bättre sätt i dessa tider? undrar en skolanställd i ett brev till kommunen.

Nyligen berättades om hur mycket mat hallänningarna slänger varje år. 
En som reagerat på svinnet inom Falkenbergs kommun är läraren Ninni Gustavsson på Fajansskolan. Strax före jul tyckte hon att en av rätterna var bland det bästa hon ätit och frågade om hon kunde få köpa med sig en extra portion att ta hem. Men svaret blev att det inte går. Allt som blir över ska slängas. 
– Jag blev så förbannad och tycker att det är ett slöseri med resurser. Har vi verkligen råd att göra så i dag när vi vet att det är så många som är i behov av hjälp? Jag tycker att vi borde ha kommit lite längre i dag.

Men kökspersonalen får helt enkelt inte sälja överbliven mat, enligt gällande regler. 
– Det är väl okej om det nu inte går. Men jag tycker inte det är okej att slänga mat i dessa tider. I vissa länder är det förbjudet och miljötänket som man pratar om i stora delar av Sverige. Vart tog det vägen i Falkenbergs kommun? Skulle man inte kunna få köpa extraportioner om man skriver under att det är på egen risk? undrar Ninni Gustavsson.
Hon kan glädja sig åt att barnen på Fajansskolan fått beröm för att det slängs väldigt lite mat där. 

Ninni är medveten om att slängd mat från skolor återanvänds genom att den går till biogas. Men ville veta om det inte fanns något bättre sätt att ta vara på maten och skickade därför sin skrivelse till kommunen.
Agneta Elofsson är verksamhetschef för kommunens kost- & städservice:
– Maten som varit framme i serveringsdisken i själva matsalen kan vi inte frysa in eller använda till alternativa rätter. Den ska slängas och går till biogasanläggningen och återanvänds på det viset.
– Säljer man förpackad mat ska den vara märkt med information om innehåll, allergener, förpackningsdatum och bäst före datum. Det har vi inte resurser till och det ingår heller inte i kökspersonalens uppgifter.

Drygt 6 200 personer äter varje dag i kommunens skolor, förskolor och fritids. Där mäts tallrikssvinnet (hur mycket eleverna slänger) två gånger per år och serveringssvinnet (hur mycket som slängs av all mat som ställs ut matsalen) en gång per år.
Vid mätningen i våras kastade eleverna 108 kilo mat och vid senaste mätningen i november hade det gått upp till 117,5 kilo. Utslaget på hela terminen skulle det innebära att ungefär 21 ton skolmat kastades under hösten.   
– Ökningen kan bero på flera saker. Till exempel vilken mat som serverades när mätningen gjordes och vid vilka enheter. Dessutom har det serverats betydligt fler portioner i höst då det börjat fler elever.
– Men vi strävar hela tiden efter att det ska vara så lite svinn som möjligt. Dels genom att uppmana eleverna att inte ta mer än man tror att man äter. Dels genom dialog med kökspersonalen om vikten att inte ta fram/tillaga mer mat än som är beräknat. En hjälp i detta kan vara att den pedagogiska verksamheten avbeställer portioner till köket när man sammanställt den aktuella sjukstatistiken för dagen, säger Agneta Elofsson.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här