Mannen hoppade in som lärarvikarie i Falkenbergs kommun. Nu döms han för sexuellt ofredande.
Mannen döms till samhällstjänst efter att ha tagit en elev på bröstet. Bild: Annika Karlbom

Lärare i Falkenberg tafsade en elev på bröstet

En lärarvikarie i Falkenberg tog en elev på bröstet. Nu döms mannen för sexuellt ofredande och han ska också betala skadestånd till eleven.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig i april förra året på en grundskola i Falkenbergs kommun. Mannen i 55-årsåldern är hemmahörande i Stockholm men arbetade då som vikarie i Falkenberg.

Enligt målsäganden ska läraren lagt armen om henne och klämt på hennes bröst två gånger. Vittnen har berättat i förhör med polisen hur ledsen och upprörd eleven varit efteråt och att hon inte velat gå på lärarens lektioner igen.

Tingsrätten slår fast att eleven bedöms som trovärdig och tillförlitlig. Läraren ska därför dömas för sexuellt ofredande. Straffet för brottet är normalt två månaders fängelse. Men då mannen skulle förlora sitt arbete ska det enligt praxis beaktas i mildrande riktning.

ANNONS

Han döms därför till villkorlig dom med samhällstjänst i 50 timmar plus att betala 7 000 kronor i skadestånd till eleven.

Däremot frias han från åtalet som rör sexuellt ofredande mot en annan elev i samma klass. Elevens uppgifter anses som relativt detaljfattig. ”Det finns inte tillräcklig bevisning för fällande dom”, skriver tingsrätten i sin bedömning.

Läraren har hela tiden nekat till brott. Han har i stället uppgett att han trakasserats av elever i klassen och han gjorde en arbetsmiljöanmälan strax före brottet. Där skriver han att en elev kastade en tegelpanna mot honom när han gick över skolgården.

Men tingsrätten viftar bort mannens förklaring. De anser att en sammansvärjning bland eleverna för att få bort honom från skolan framstår som osannolik.

ANNONS