Lärarbristen: Föräldrar kritiska mot ledningen på Tångaskolan

HN pratat med flera föräldrar som är oroliga för deras barns lärmiljö på Tångaskolan. Men ledningen hävdar att läget är under kontroll.

ANNONS
|

När barnen i klass TA10 började förskolan på Tångaskolan hade de tre behöriga lärare som stod för undervisningen. Men nu, när barnen börjar grundskolan, är antalet behöriga lärare noll. HN har pratat med flera föräldrar som är oroliga över sina barns utbildning. De vittnar om uppsägningar, omflyttningar och bristpå behöriga lärare som har skapat en problematisk situation.

– Barnen blir ju oroliga av att det byts lärare hela tiden, säger en av föräldrarna.

Flera föräldrar har hört av sig till HN angående Tångaskolan och uttryckt sin oro. En av dem beskriver skolan som "ett kluster av problem och oro". En annan berättar om att det har varit så stökigt och högljutt att hennes son ofta kom hem med huvudvärk efter skolan.

ANNONS

HN har även pratat med klassensföre detta lärare Louise Uggla. Efter att hennes två kollegor slutade under förra läsåret var hon den sista behöriga läraren kvar i klassen. Hon menar att klassens storlek och bytet av personal var bidragande orsaker till oroligheterna i klassrummet.

– När mina kollegor slutade rasade allt. Jag har nog aldrig känt mig så misslyckad som pedagog, säger hon.

Louise Uggla är noga med att poängtera att den svåra situationen för klass TA10 inte var barnens, föräldrarnas eller hennes kollegors fel, vare sig nuvarande eller dåvarande. Kritiken, enligt henne, bör i stället riktas högre upp.

– Jag mejlade barn- och utbildningsförvaltningen om min och barnens situation, men de svarade aldrig. Det var verkligen tråkigt. Jag ville bara att någon skulle lyssna på mig.

Föräldrarna på Tångaskolan är inte bara upprörda överbarnens situation i skolan, utan även på skolans rektorer och hur de har skött kommunikationen mellan de berörda parterna.

– Vi har försökt att kontakta dem via mejl och telefonsamtal men det har bara varit locket på hela tiden. De har inte fört en bra dialog med oss föräldrar.

I år är det Leif Sandlund som är rektor på hela Tångaskolan, men förra året var det Britta Utter som var rektor för årskurserna F till 5. Hon har sedan slutet på fjolårets läsår slutat på Tångaskolan och enligt henne hade man flera utmaningar med skolans lärmiljö.

ANNONS

– För vissa blev det bättre men för några kommer det krävas mer arbete. Jag upplever ändå att det gick ganska bra och jag tycker nog att de flesta föräldrar var nöjda med vår insats, säger hon.

Situationen på Tångaskolan var enligt Britta Utter inte ovanligt stökig, även om hon var medveten om att vissa klasser hade det svårare än andra. Hon menar också att skolans ledning har gjort mycket för att förbättra lärmiljön och på att kommunicera det till föräldrarna.

– Vi gjorde vårt bästa för att möta föräldrarna, men det är svårt att göra alla nöjda.

Nuvarande rektor Leif Sandlund upplever också att Tångaskolan har en bra lärmiljö.

– Vi jobbar mycket med det och generellt sett har vi en lugn lärmiljö, säger Leif Sandlund.

Hur har Tångaskolan det med behöriga lärare?

– I de äldre klasserna har vi behöriga lärare i alla ämnen. Men det är inte alla klasser som har en behörig lärare. Lärarbristen börjar märkas hos oss också.

Har ni haft många uppsägningar de senaste åren?

– Nej, inte mer än vanligt. Men vissa lärare har slutat mitt i ett läsår och det är såklart alltid olyckligt för barnen.

Vad gör ni för att förbättra stökiga miljöer i skolan?

ANNONS

– Vi jobbar med att identifiera de grupper som har problem och sen försöker vi förbättra situationen med bland annat vårt elevhälsoteam. Jag tycker att det har blivit bättre det senaste.

ANNONS