Läkarna missade Salims cancer – nu riktar familjen kritik mot Capio

Den läkare i Falkenberg som stängts av efter flera allvarliga avvikelser beskylls nu för att än en gång ha missat cancer. Trots flera läkarbesök dröjde Salim Khourys diagnos i nästan fem månader, men själv menar läkaren att kritiken mot honom helt saknar grund.

ANNONS
|

Salim Khoury jobbade som pizzabagare i Falkenberg. I december förra året sökte han sig till vårdcentralen Capio Familjeläkarna för magsmärtor. Han fick medicin mot halsbränna. Smärtan försvann inte och i slutet av januari lämnade han prover som visade att han hade en helicobacter, en slags magsårsbakterie.

En månad senare hade 62-årigen tappat tio kilo i kroppsvikt och kräktes regelbundet. Sonen Michel Khoury följde då med till vårdcentralen och den här gången träffade de den läkare som HN skrivit om tidigare. Läkaren förekommer i minst 13 avvikelserapporter under 2019. Flera av dem bedöms som allvarliga. I början av maj i år stängdes han av och anmäldes till Inspektionen för vård och omsorg (ivo) av sin egen arbetsgivare.

ANNONS

På vårdcentralen fick Michel höra att hans pappa haft helicobacter men att det var på väg att bli bättre. Läkaren gjorde ingen ny undersökning och skickade hem Salim.

– Vi fick tre månaders väntetid. Pappa tappade ytterligare tio kilo och hade ont, säger Michel.

"Vi var rädda att han skulle svälta ihjäl"

Salim höll ut i två månader, till den 24 april, innan han åkte tillbaka med sin son och en kompis som kunde agera tolk. Läkaren kände på hans mage och konstaterade att han fått en infektion i bukspottskörteln. Diagnosen framgår av mannens journal som HN tagit del av.

– Tolken sa 'tänk om han har en tumör i magen?.' Läkaren viftade bort det, berättar sonen.

Salim åkte hem, men han fortsatte att rasa i vikt och fick inte behålla sin mat.

– Vi var rädda att han skulle svälta ihjäl, säger Michel.

Orkade inte mer och åkte själv till akuten

Den första maj, alltså fyra och en halv månad efter första besöket på vårdcentralen, hade Salim tappat sammanlagt 36 kilo. Han åkte till akuten i Varberg. Där hittade läkarna en fem-sex centimeter stor cancertumör i bukspottskörteln.

Det var en månad sedan och nu är Salim hemma. Han är trött och pratar inte så bra svenska, men hans son översätter.

ANNONS

– Jag mår jättedåligt. Det känns inte som att läkaren och de andra på vårdcentralen tänker på människor överhuvudtaget, säger pappan.

Enligt tidigare avvikelserapporter är det inte första gången som läkaren ska ha missat cancer hos en patient. Efter den första artikeln om läkaren i HN fick familjen ett samtal från Capio där vårdcentralen ville klargöra att fallet i tidningen inte gällde Salim. Att historien verkade ha upprepat sig var dock en klen tröst för familjen.

– Jag skämdes, ärligt talat. När någon utbildat sig till läkare borde det inte kunna hända. Han borde ha skickat en remiss direkt, säger Michel.

Sonen har valt att sammanställa allting och skicka in en egen anmälan till IVO. Han menar att alla läkare som hans pappa träffat på Capio Familjeläkarna gjort sig skyldiga till allvarliga fel.

Stefan Bremberg, chesfläkare och medicinsk chef på Capio Närsjukvård, känner inte till det specifika ärendet men tycker ändå att det är bra att det anmälts.

– Då får vi kännedom om vad som hänt och kan utreda och hantera det, säger han.

Angående cancer i bukspottkörteln säger Stefan Bremberg att det är en av de mest svårdiagnostiserade cancerformerna och att den ofta upptäckts sent.

– Samtidigt är det en fara som lurar. När en patient har diffusa symptom i buken och inte blir bättre måste man utreda vidare och ha det med sig i bakhuvudet, säger han.

ANNONS

Läkaren: "det var en korrekt bedömning"

Michel riktar kritik mot alla inblandade läkare, men det är den läkare som nu stängts av som haft mest kontakt med hans pappad. Den läkaren har en helt annan bild av det som hänt. Han vill inte framträda med namn, men när HN träffar honom säger han att kritiken saknar grund.

– Alla kan göra fel men den här gången var det en korrekt bedömning. Patienten hade helicobacter men det var så olyckligt att han hade en begynnande cancer samtidigt, säger han.

Vidare säger läkaren att han har god kontakt med patienterna på vårdcentralen och att de anmälda avvikelserna är kraftigt överdrivna.

– Ingenting i anmälan till IVO stämmer. Alla avvikelserna är falska och man har inte läst mina journalanteckningar ordentligt. Allt är skrivet av en person som mobbar mig, säger han.

Stefan Bremberg på Capio Familjeläkarna berättar att de inte fått någon återkoppling från IVO än, men att ärendet minst sagt är anmärkningsvärt.

– Det är väldigt ovanligt med en så pass omfattande kompetensbrist och så många avvikelser för samma yrkesutövare på så kort tid. Jag har inte varit med dom något liknande på 15 år, säger han.

Stefan Bremberg vill inte kommentera läkarens förklaring om att han skulle ha blivit mobbad. Chefsläkaren vill inte heller säga något om att läkaren säger att alla avvikelserna skulle vara skrivna av en och samma person.

ANNONS

– Vi har gjort vår bedömning utifrån de avvikelserapporter och den journaldokumentation som finns, säger Stefan Bremberg.

Vill inte att någon annan ska utsättas för samma sak

På akuten fick Salim höra att han kommit in för sent och hans son menar att det beror på att läkaren på Capio inte tog ärendet på allvar. Cancer i bukspottkörteln kan inte botas med cellgifter utan kräver operation för att man ska bli av med den helt. För fall som upptäcks tidigt är prognosen bättre än för de som upptäcks sent. Det cellgifter kan göra är att krympa tumören inför en operation. I veckan var Salim på sjukhuset i Varberg och började sin behandling.

– Vi vet inte hur prognosen ser ut än, säger sonen.

I anmälan till IVO skriver Michel också om hur situationen har påverkat familjen och att hans pappa håller på att tappa hoppet.

– Vi vill att folk ska få veta hur det kan gå till. Jag vill inte att någon annan människa ska utsättas för det min pappa utsatts för, säger han.

LÄS MER:Läkare stängs av efter flera allvarliga händelser

ANNONS