Läkare stängs av efter flera allvarliga händelser

En specialistläkare som arbetar på en vårdcentral i Falkenberg har efter en lång rad klagomål anmälts till IVO av sin egen arbetsgivare. Bland annat ska han ha missat cancer hos en patient och skrivit ut stora mängder narkotikaklassad medicin till en patient han inte träffat.

ANNONS
|

Läkaren har varit anställd inom Capio Familjeläkarna, som finns på tre platser i Falkenberg, sedan i januari 2019 och i anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) skriver vårdcentralernas chefsläkare att läkaren gjort sig skyldig till flera allvarliga fel. Chefsläkaren skriver också att det finns "systematiska brister" när det gäller läkarens kompetens och att han i en samlad bedömning utgör en risk för sina patienters säkerhet.

I juni 2019 tog läkaren emot en patient med bland annat buksmärtor, illamående och viktnedgång och satte då igång en kur mot magsår. En månad senare kom patienten tillbaka på grund av fortsatt viktnedgång och fick då näringsdrycker. När patienten kom tillbaka en tredje gång i augusti med samma problem upptäckte en annan läkare cancer i bukspottskörteln. På grund av att felet ansågs vara så allvarligt utreds läkaren också enligt Lex Maria.

ANNONS

Under samma period förra sommaren skrev läkaren också ut över 300 tabletter av det narkotikaklassade sömnmedlet Imovane till en patient han aldrig träffat. I september inträffade en liknande händelse när läkaren förnyade ett recept för tidigt, även i det fallet för en patient som han inte träffat personligen.

– Efter varje avvikelse har man haft samtal och återkoppling med läkaren men situationen har inte förbättrats, säger Stefan Bremberg, chefsläkare på Capio Familjeläkarna.

I anmälan till IVO finns inte mindre än 13 stycken avvikelserapporter som rör läkaren, alla från 2019. Bland annat har han missat en fraktur, i flera fall inte fört journal eller remitterat patienter på rätt sätt och vid ett tillfälle skickat en patient med pågående hjärtinfarkt till akuten i Halmstad utan att informera om att patienten är på väg. I det sistnämnda fallet står det i avvikelserapporten att händelsen är "anmärkningsvärd" och att läkaren har "en tydlig brist på kompetens."

– Läkaren är avstängd tillsvidare och det beslutet tog vi i samband med att vi valde att göra anmälan till IVO, där vi bedömer att han är en patientsäkerhetsrisk, säger Stefan Bremberg.

Hur kan det här ha fått pågå under så lång tid?

– Det är en sak som vi håller på att utreda och vi för också dialog med IVO kring det. Vi ser väldigt allvarligt på det här.

ANNONS

Capio Familjeläkarna inväntar nu bedömning från Inspektionen för vård och omsorg.

ANNONS