Jan Alexandersson i Vessigebro har dragit igång en namninsamling och har stöd av Sune Olsson, Ted Högström, Ture Persson, Maj-Britt Persson och Rune Olsson. Bild: Ola Folkesson
Jan Alexandersson i Vessigebro har dragit igång en namninsamling och har stöd av Sune Olsson, Ted Högström, Ture Persson, Maj-Britt Persson och Rune Olsson. Bild: Ola Folkesson

"Lägg inte ned Älvgården”

En del av de äldre som bor i Vessigebro börjar reagera: De vill att Älvgården ska vara kvar som ett äldreboende för dem som behöver mycket vård och omsorg.

ANNONS
|

– Närheten till Älvgården har inneburit en trygghet för mig, eftersom jag vet att det kan finnas plats där när jag blir för dålig för att klara ett eget boende, säger Jan Alexandersson som tagit initiativet till en namninsamling mot den planerade nedläggningen av äldreboendet.

– Vi har väl närmare 100 namnunderskrifter just nu, tillägger han.

Nu är det här en fråga som kanske behöver en närmare förklaring. Och nedläggning är inte riktigt det ord som politikerna använder.

– Vi har understrukit att det blir en ändrad inriktning, och som också tagits väl emot av många i Vessigebro, säger Rie Boulund (M), ordförande i socialnämnden.

ANNONS

Älvgården är byggt 1959 och renoverat på 1980-talet.

– Men med dagens krav håller det inte måttet för ett modernt särskilt boende, säger Rie Boulund.

Därför beslöt socialnämnden redan i slutet av 2014 att Älvgården, med sina 22 platser, ska byggas om till ett så kallat trygghetsboende plus. Det innebär lägenheter för dem som framförallt är över 80 år och som behöver viss tillsyn, till exempel för att tackla en otrygghet, men utan att för den skull ha det stora vårdbehov som annars motiverar ett renodlat äldreboende (särskilt boende).

17 sådana trygghetslägenheter, där viss personal ska finnas tillgänglig, ska byggas av det som i dag är särskilt boende på Älvgården. Det kommer att ske när äldreboendet Solhaga i Falkenberg byggs ut med 40 platser, så att det därmed finns kapacitet att flytta över personer från Älvgården. Detta kan ske först 2018. Älvgården beräknas sedan vara klart i sin nya skepnad hösten 2019. Där ska också bli en mötesplats och träffpunkt för äldre i Vessigetrakten.

– Även om man inte helt ska döma ut det nya, så är ändå min invändning att det inte längre finns någon plats i Vessigebro att ta emot de äldre när de blir riktigt dåliga, säger Sune Olsson, en annan av de närboende som nu vänder sig mot förändringen.

ANNONS

Även om det behövs en renovering så vill de protesterande slå vakt om Älvgården som ett boende med samma inriktning som i dag, i en miljö som är naturnära och inbjudande.

– Min mor bodde på Älvgården innan hon gick bort, och det var enkelt och snabbt att ta sig hit och besöka henne, med bra personal och god miljö, säger Rune Olsson.

Dessutom försvinner tillagningsköket när Älvgården byggts om, och matleveranser får då ske från annat håll till de måltider som eventuellt ändå ska vara gemensamma. Även detta väcker kritik.

FAKTA: Trygghetsboende plus

Med ”trygghetsboende plus” vill politikerna i Falkenberg skapa en boendeform, där de äldre får viss service, närhet till personal och möjlighet till gemensamma aktiviteter. Ett sådant boende anses möta ett behov hos äldre personer som, förenklat uttryckt, är för friska för äldreboende (särskilt boende) men för svaga, otrygga eller funktionsnedsatta för att bo kvar i vanligt boende.

Exakt hur servicen ska utformas och hur dessa trygghetslägenheter ska fördelas bland dem som vill ha ett sådant boende beslutas senare i år.

ANNONS