Lös biljett och ta cykeln mellan matstoppen

Cykelutflykter med planerade matstopp har blivit en succé, både bland företagare och besökare. En chans att mötas för producenter och nyfikna.

ANNONS
|

Under ett par helger i början och slutet av sommaren har det varit möjligt att på förbokade turer cykla runt, upptäcka Kattegattsleden och samtidigt få träffa matproducenter. På olika stopp bjuds på smakprov, rundvisningar och lunch.

– Det är ett sätt att förlänga säsongen. Under högsäsongen är de flesta producenterna helt upptagna med den egna verksamheten, säger Destination Falkenbergs projektledare Susanne Thorsson.

Cyklar bland annat i Köinge, Susedalen och Sibbarp

Konceptet innebär ett begränsat antal biljetter, utspridda starttider och förutbestämda rutter, antingen med egen cykel eller hyrd som levereras till startplatsen.

Det hela testades redan förra året och blev mycket uppskattat, i coronatider är upplägget optimalt och flera olika rundor har skapats. Cyklister har kunnat upptäcka bland annat Susedalen, södra och norra Falkenberg och ”mellanbygden” runt Köinge och Sibbarp. Tanken är att arrangemangen ska skötas av företagarna själva, inte av destinationsbolaget.

ANNONS

Villa surf garden i Ugglarp är arrangör för Falkenbergsrundorna och ser fram emot säsongens sista evenemang i september. Responsen från såväl besökare som företagare har varit bra,

– Bara ”happy faces”, säger Chris Lundberg på Villa surf garden.

Rundorna i maj hade fler bokningar än de i slutet av sommaren, kanske beroende på vädret. Men i slutet av augusti strömmade ändå besökarna genom växthusen hos Hule trädgård och musteri. Ägaren Ingrid Lervik delade frikostigt med sig av odlingstips och bjöd på tomatprovning.

För trångt på Falkenbergs matdagar

Just möjligheten att mötas är vad både företagare och besökare lyfter fram.

– Det här är en fantastisk satsning. På matdagarna är det ibland så trångt att man ger upp och inte kommer fram dit man vill. På det här sättet kan man ställa frågor och prata på ett annat sätt, säger Gunilla Martinsson som cyklat den norra Falkenbergsrundan.

Gunnar Ferm från Ljungby cyklade den södra Falkenbergsrundan i augusti tillsammans med sin familj, en 80-årspresent från dottern Sara Hagestam från Halmstad som tidigare testat Susedalsrundan.

– Det är roligt, en naturupplevelse samtidigt som man får prova nya saker. Och jag har förresten provat elcykel för första gången också, säger han.

ANNONS