Saknas lärare. Scubergstorpsskolan är en av de skolor i Falkenbergs kommun som fortfarande har lediga lärartjänster.
Saknas lärare. Scubergstorpsskolan är en av de skolor i Falkenbergs kommun som fortfarande har lediga lärartjänster.

Lärarbrist inför höstterminen

Med bara dagar kvar till skolstarten finns det fortfarande lärartjänster som inte är tillsatta i Falkenbergs skolor.

ANNONS
|

Med en vecka kvar till skolstart är fortfarande inte alla lärartjänster tillsatta i Falkenbergs Kommun.

I landet annonseras det nu efter över 5000 legitimerade lärare enligt en sammanställning som Arbetsförmedlingen gjort för SVT. Falkenbergs kommun är inget undantag från lärarbristen.

En sökning i Arbetsförmedlingens platsbank resulterar för tillfället i ett tjugotal träffar på lediga lärartjänster. Heléne Malmström, verksamhetschef grundskola, tror ändå att kommunen ligger bra till jämfört med landet i stort.

– Det är klart att jag har rektorer som sitter därute och inte har tillsatt sina tjänster fullt än. Allt är relativt och varje tjänst som inte har en behörig lärare är inte bra. Vi kommer antagligen ha svårt att besätta precis alla tjänster, men vi vet inte det nu, säger hon.

ANNONS

I nuläget pågår rekryteringen för fullt. Det finns en rörlighet bland landets lärare och rektorer tar till olika knep för att locka till sig personal. På senare år har det hänt en hel del med lärares löner.

– Vi försöker att hänga med i lönesvängen och håller nog ganska jämna steg med andra kommuner i närheten. Det vi pratar mycket om är att försöka hitta arbetsmiljöer som fungerar och förutsättningar som gör att man väljer att stanna eller komma till Falkenberg, säger Heléne Malmström.

I en av annonserna i platsbanken efterfrågas en lärare i årskurs 1-3 på Schubergstorpsskolan.

– Annonsen var ute under hela juli och jag fick ingen behörig sökande till den tjänsten. Ändå är det en tillsvidare tjänst på hundra procent. För några år sedan fick man massor av sökande på en sådan, det är väldigt mycket tuffare, säger rektorn Didier Degols.

Skolan har redan gjort tre nyrekryteringar inför terminen och han menar att rekryteringsarbetet blir svårare och svårare för varje år.

– Jag vet att det är ännu svårare i de högre årskurserna framförallt när det gäller Matte och No. Även slöjdlärare är det brist på. Det är bekymmer på rätt många skolor, säger Didier Degols.

ANNONS

Vad har ni för knep för att locka till er lärare?

– Här på Schubergstorpsskolan har vi egentligen inget knep. Vi kan inte spela på lönen utan får hoppas att skolan har ett bra rykte. Min upplevelse är att Falkenbergs kommun saknar en gemensam strategi inför framtiden för det här kommer att bli ett ännu svårare problem de kommande åren.

Didier Degols menar att lärare kan tjäna en hel del på att söka sig över kommungränserna.

– Jag tror inte det är omöjligt att få upp sin lön med tretusen för en lärare i Falkenberg som söker en tjänst i Halmstad eller Varberg eller tvärtom.

En lärare som valt att lämna kommunen är Henrik Claesson Vestberg som tidigare arbetat på Apelskolan. Han bor strax söder om Varberg och börjar nu på en skola i Mölndals kommun, efter att blivit uppringd av en gammal chef.

– Jag räknade lite på det och jag förlorar en halvtimme om dagen i restid och tjänar lite bättre. Apelskolan har haft en turbulent tid och jag tycker att det saknas framtidsvisioner. Det finns färre lärare än tjänster i dag, så är du inte en skola i stan får du kunna erbjuda något annat. Det kan vara en otroligt bra chef eller att man vet att man har bra förutsättningar för att undervisa exempelvis, säger han.

ANNONS

Det har gjorts statliga satsningar för att öka antalet lärare, genom pengar till kommuner, men det har inte utbildats lärare i den omfattningen att det matchar efterfrågan. Sedan 1 juli 2015 ska lärare ha lärarelegitimation och med pensionsavgångar och fortsatt lågt söktryck på lärarutbildningar ser Heléne Malmström ingen ljusning de kommande åren.

– Tvärtom tror jag att kampen om lärarna kommer att hårdna.

ANNONS