Länsstyrelsen underkänner Falkenbergs pastorats borttagning av gravstenar

Pastoratet kryper till korset i frågan borttagning av gravstenar i Falkenberg. Representant i kyrkorådet tycker att kyrkoherden visat nonchalans.
– Har man chefskapet måste man sätta sig in i vad som gäller.

ANNONS
|

Falkenbergs pastorat har flyttat bort drygt 200 gravstenar från kyrkogårdarna i Älvsered, Skrea och Morup under året. Detta har mötts av kritiker som menat att det inte skett på rätt sätt, medan pastoratet stått på sig och menat att de haft regelverket på sin sida.

LÄS MER:Patrik Blomberg svarar på hembygdsföreningarnas kritik mot gravunderhållet i Falkenberg

Torbjörn Svan är ansvarig för frågan vid länsstyrelsen och har nu gett kritikerna rätt.

– Allt är inte i sin ordning. De har tagit bort så många stenar att det hotar det kulturhistoriska värdet. Kyrkogårdarna ska inte se ut som golfbanor och tomma gräsmattor, säger han.

Pastoratet fick kritik redan i våras

Pastoratets flytt av gravstenar har skett utan tillstånd från länsstyrelsen och Svan berättar att de kommunicerade redan sent i våras att det var fel.

ANNONS

Kyrkoherden Staffan Orrdal berättar att de tagit till sig kritiken från länsstyrelsen, men de tycker samtidigt att retoriken från kritikerna inte varit saklig.

– Vi har burit oss dumt åt och har tagit upp dialogen med länsstyrelsen så att den blir bättre. Men jag blir ledsen jag hör påståendet om att det skett en skövling, för det är verkligen inte det som är syftet eller vad som skett.

Bland kritikerna är det många som är engagerade i lokala föreningar och kyrkan. Lisbeth Riberth (C) sitter i kyrkorådet och menar att konflikten med kyrkogårdarna speglar större problem i pastoratet.

– Chefen har varit nonchalant här och borde inväntat kulturinventeringen. De har hänvisat till begravningslagen och verkar inte haft kunskap om hur hårda lagarna som skyddar kulturminnen är.

– Har man chefskapet måste man sätta sig in i vad som gäller, och då har vi politiker även ett ansvar att det går rätt till, säger Riberth.

Chefen som Lisbeth Riberth syftar på är kyrkoherden Staffan Orrdal.

– Jag har en god kunskap om vilka regler som finns och hur de ska skötas. Denna typen av argumentation är inte sund för någon, säger han.

Varför har ni valt att ta bort stenarna trots vårens kritik från länsstyrelsen?

ANNONS

– I en sund förvaltning av en kyrkogård tar man bort gravstenar med jämna mellanrum. Dessa gravar var inte säkra och då hade alternativet varit att lägga dem ner, vilket inte är skonsamt mot stenarna, säger Staffan Orrdal.

ANNONS