Moskéen stänger och kyrkorna i Falkenberg håller gudstjänsterna digitalt efter regeringens nya restriktioner.
Moskéen stänger och kyrkorna i Falkenberg håller gudstjänsterna digitalt efter regeringens nya restriktioner. Bild: Daniel Molund/Håkan Bergström

Kyrkorna och moskén i Falkenberg stänger under nya restriktionerna

Gudstjänster i juletider och fredagsböner i moskén blir ännu en tradition i leden som ställs in under pandemin. I moskén i Falkenberg planerar en sista fredagsbön under dagen.

ANNONS
|

I fyra veckor framåt blir det en annorlunda tid för både muslimer och kristna i Falkenbergs kommun. Fredagsbön och gudstjänster ställs in efter regeringens nya restriktioner om max åtta personer vid allmänna sammankomster.

– Hälsan är viktigare än att kunna komma hit. Det känns konstigt, det är jobbigt att vara hemma. Men vi är en del av svenska befolkningen och då stannar man hemma, säger Ahmed Dheeg Hussein som sitter i styrelsen för islamiska kulturella föreningen i Falkenberg.

Moskén i Falkenberg stängde tidigt i våras, men har sedan smittspridningen minskat varit öppen. I onsdags togs beslutet att stänga portarna i fyra veckor, lika länge som de nya restriktionerna gäller.

ANNONS

– Det har varit svårt att förklara för folk när det kommer så många olika bud. Ena dagen 50, sen 300 på vissa ställen, och nu åtta. Det är ju inte bara åtta personer i affären. Men igår hade vi ett långt samtal och alla förstod. Vi kan inte ta några risker, säger Ahmed Dheeg Hussein.

Kyrkan sänder gudstjänster digitalt

Även kyrkan har i veckan tagit ett liknade beslut. Henrik Enarsson berättar att det var ett tufft sådant, med tanke på de stundande högtiderna.

– Det känns jättetråkigt såklart. Julen är ju vår största högtid och många förknippar och har en stark anknytning till kyrkan under julen. Men åtta personer på en gudstjänst är för få, och vi kan inte stå där och välja vilka som ska få komma in och inte.

Falkenbergs pastorat ska istället sända gudstjänster digitalt. Oron hos pastoratet är att det kan bli svårt att nå ut till framförallt äldre.

– Det kommer bli en inlärning. Vi är inte gjorda för att göra TV men vi är många som är fast beslutna om att detta ska fungera.

– Tillgängligheten finns med oss hela tiden och kommer bli en utmaning. Jag tror vi kommer tappa jättemycket på detta i år. Vi kan göra vad vi kan för att få ut det digitalt, men har man ingen dator blir det svårt.

ANNONS

Håller en sista bön

De nya restriktionerna träder i kraft den 24 november, tisdag nästa vecka, och gäller fyra veckor framåt. Kyrkans beslut om stängda gudstjänster har redan börjat gälla, medan moskén planerar en sista fredagsbön ikväll, den 20:de november.

– Denna fredagen blir sista fredagen, det är tufft men så är det. Vi har markerat med tejp i golvet så det är 1,5 meter mellan varje person. Sen släpper vi bara in 50 personer åt gången. När det blir 50 stänger vi dörren och så får de utanför vänta till de andra är klara, säger Henrik Enarsson.

ANNONS