Vissa kyrkor öppnar nu för kortare gudstjänster på söndagar.
Vissa kyrkor öppnar nu för kortare gudstjänster på söndagar. Bild: Annika Karlbom

Kyrkor öppnar för söndagsgudstjänst

Med början på söndag öppnar kyrkorna i Falkenberg åter upp för gudstjänster. Men inte alla kyrkor och helt som det brukar blir det inte.

ANNONS
|

Med stor försiktighet och i måttlig omfattning ska söndagsgudstjänster åter firas i Falkenbergs pastorat.

– Vi har haft ett uppehåll på åtta veckor med inga gudstjänster alls, på biskopens initiativ. Nu har biskopen uppmanat till att öppna upp för gudstjänster igen, säger kyrkoherde Staffan Orrdal.

Men det blir ändå inte som vanligt. Gudstjänsterna kommer att hållas i vissa speciellt utvalda kyrkor. De ska vara rymliga för att undvika trängsel, och antalet medverkande måste vara mindre än 50 personer. Det kommer att vara korta gudstjänster på ungefär 45 minuter och inga körer eller solister ska medverka.

– En kör kan ju vara en halv församling, och vi ska dessutom undvika det som lockar extra mycket, säger Staffan Orrdal.

ANNONS

Gudstjänsterna kommer att förläggas till förmiddagar, för att sprida ut besökarna. Förhoppningen är att få en jämn fördelning mellan kyrkorna.

– Vi är många som vill fira gudstjänst och har längtat efter det. Det här är en situation som ingen har önskat och det finns en tydlig längtan till det vanliga, även om det vi gör nu också är tillfälligt, säger Staffan Orrdal.

Varje söndag ska det firas gudstjänst i kyrkorna. Någon nattvard blir det dock inte, utan de mässor som redan hålls varannan torsdag kommer att fortsätta.

LÄS MER:Kyrkan i Falkenberg bjuder in besökare för att ta nattvarden i pandemitider

ANNONS