Kyrkan i Falkenberg bjuder in besökare för att ta nattvarden i pandemitider

Att ta nattvarden digitalt funkar inte och nu har Falkenbergs pastorat beslutat att hålla mässor i sex olika kyrkor på torsdag. Risken för smittspridning av Covid-19 oroar inte kyrkoherden.

ANNONS
|

Falkenbergs pastorat har sedan tidigare ställt in ordinarie gudstjänster på grund av coronaviruset. Kyrkorna håller öppet för enskilda böner, för att inte alldeles för många människor ska samlas.

– Det är en knepig situation just nu och vi har pausat alla gudstjänster på uppmaning av biskopen, säger Staffan Orrdal, kyrkoherde i Falkenbergs pastorat.

Trots det har man beslutat att hålla mässa på torsdag. Den kommer anordnas på sex olika platser; Fegens kapell, Torups kyrka, Slöinge kyrka, Skrea kyrka, Falkenbergs kyrka och Stafsinge kyrka.

– Vi kan livesända gudstjänster men allt går inte att göra via internet. Det som inte fungerar är nattvarden. Det är omöjligt att ge bröd och vin via webben, säger Staffan Orrdal, och fortsätter:

ANNONS

– Den blir en enkel mässa med fokus på nattvarden.

Vad gäller nattvarden har man tänkt till lite för att minska risken för smitta.

– Det är ganska ovanligt att man dricker ur bägaren. Vanligen doppar man brödet i vinet, men nu kommer prästen att doppa brödet och lägga i allas händer, säger Staffan Orrdal

Hur ser ni på riskerna med att samla människor i kyrkan?

– Beslutet bygger på en kunskap om hur många som brukar komma, och om det kommer för många får vi sätta stopp. Vi har gjort den här bedömningen, och eftersom vi har mässan i sex kyrkor hoppas vi att de som kommer sprider ut sig och går till närmsta kyrka, säger Staffan Orrdal.

ANNONS