Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I många år har kvinnan från Falkenberg lurat nära vänner på stora belopp. Mycket av pengarna har gått till inköp av mobiler, parfymer, kläder och elektronik. Nu berättar kvinnan om sina brott. Bild: Polisen och TT
I många år har kvinnan från Falkenberg lurat nära vänner på stora belopp. Mycket av pengarna har gått till inköp av mobiler, parfymer, kläder och elektronik. Nu berättar kvinnan om sina brott. Bild: Polisen och TT

Kvinnan om sina bedrägerier: ”Något jag skäms över”

Redan för åtta år sedan förfalskade hon dokument från banken och skrev under med fejkade namnteckningar. ”Hon har guds gåva till förklaringar”, utbrister polisutredaren. Nu ger kvinnan sin syn på sina brott: ”Jag har inte tänkt på konsekvenserna”.

– Åh herregud, den damen har klarat sig många gånger. Hon har guds gåva till förklaringar. Vi har haft henne så många gånger men hon är hal som en ål.

Det säger Claes Björnerhag som är en rutinerad utredare på polisens bedrägeriavdelning i Halland.

Det är omöjligt att reda ut hur många gånger kvinnan bedragit och lurat andra. Men några gånger har hon ändå åkt fast. Redan i oktober 2013 dömdes hon för bedrägeri och urkundsförfalskning tillsammans med sina föräldrar.

Hänvisade till låtsasperson på soc

I samband med att familjen skulle hyra ett hus i Falkenberg fejkade kvinnan ett dokument från banken. Det framgick att hon råkat ut för skimning men att hon skulle erhålla 100 000 kronor plus ett skadestånd på 227 000 kronor. Intyget var undertecknat av bankchefen och en advokat. Problemet var att de inblandade aldrig sett dokumentet.

Hon lurade också Hotell Laxen i Halmstad att socialtjänsten skulle stå för familjens vistelse och mat under en veckas tid. Hon intygade personalen att en Helen Åkesson på soc hade godkänt det. Det visade sig dock att det inte fanns någon på socialtjänstens kontor med det namnet.

Utöver det här lurade hon flera nära vänner på mobiltelefoner och diverse varor.

En av vännernas sambo säger i polisförhör: ”De var nästan som syskon, de delade på allt. Hon litade fullt ut på henne”.

Claes Björnerhag arbetar som utredare på bedrägeriavdelningen på polisen. Han känner väl till kvinnan. ”Hon är hal som en ål”, säger han. Bild: Jonatan Bylars
Claes Björnerhag arbetar som utredare på bedrägeriavdelningen på polisen. Han känner väl till kvinnan. ”Hon är hal som en ål”, säger han. Bild: Jonatan Bylars

Bedrägerierna har fortsatt i samma mönster. Många känner sig kränkta, svikna och ledsna efter att ha blivit lurade av sin nära vän.

– Det kan gå ganska långt, man litar ju på den här personen. Det kan till och med ske vissa tillbakabetalningar vilket förlänger processen. Och man vill inte polisanmäla en vän, säger försvarsadvokat Helene Lind på advokatfirman Lind, som var målsägandebiträde till Johanna som tvingades sälja sitt hus efter att ha blivit lurad av kvinnan.

– Uppenbarligen har den här kvinnan duperat personer. Det är helt otroligt hur hon har kunnat fortsätta.

”Bedragare är oftast de trevligaste”

Marie Karlsson Gustafsson är utredare på polisens bedrägerirotel i Halland. Hon höll i utredningen med Johanna – som till sist slutade med att kvinnan dömdes till ett år och åtta månaders fängelse i hovrätten i november förra året.

– Den här gången lyckades vi verkligen. Hon (Johanna) hade bra minne. Oftast kommer inte anmälarna ihåg. Har då den misstänkte en jättebra förklaring, ja då går det inte driva fallet vidare, säger hon.

Hon förstår att många har råkat ut för kvinnans bedrägerier.

– Bedragare är oftast de trevligaste människorna som finns. Och vad jag förstod var hon jätteduktig på sitt arbete också. Sedan är vi ju uppfostrade att lita på folk. Man tror ju inte att ens vänner eller arbetskamrater försöker lura en hela tiden.

”Jag önskar att jag kunde vara 14 igen”

Kvinnan, som nu är i 35-årsåldern, bor i Falkenberg. Undertecknad får kontakt med henne via mejl. Hon är villig att svara på mina frågor. Det tar dock tre veckor med mejl fram och tillbaka innan hon till sist via mejlsvar öppnar upp och ger sin syn på bedrägerierna.

– Jag har aldrig haft för avsikt eller haft ett uppsåt att skada någon. Men jag har under många år befunnit mig i ett fängelse känns det som. Saker som hänt där jag själv inte varit den som orsakat utfallet men som alltid fått ta hand om alla konsekvenser.

– Det började i mycket unga år och har egentligen fortsatt till dags datum, jag är så långt ifrån den person jag en gång var och jag saknar henne så mycket. Jag önskar att jag kunde vara 14 igen och sen bara börja om. Men jag tappades bort och även mitt rationella sätt att tänka i många situationer.

Många av de här personerna mår väldigt dåligt då de känner sig lurade av dig. Hur tänker du kring det?

– Jag förstår att många av de drabbade mår dåligt. Det har aldrig varit min avsikt att få andra att må dåligt. Jag har alltid varit den som hjälpt och tagit hand om alla andra. Jag glömdes bort och alla tog mig för givet. Jag kände att jag inte betydde något och det är nu när jag tänkt igenom allt: jag gjorde samma sak emot alla andra.

Du var nära kompis med flera som blev av med stora belopp. Kunde du inte låtit bli, du har ju svikit många vänner?

– Jo, jag skulle låtit bli helt och hållet eller dragit i handbromsen. Men det föll alltid på mig att lösa alla situationer (ekonomiska problem) och då har jag bland annat bett om hjälp, men när det väl var dags att betala tillbaka så har jag stoppat huvudet i sanden och inte sett de konsekvenser som många andra, bland annat mina vänner fått ta.

– Det är något jag verkligen skäms över, att jag orsakat så mycket smärta och problem för andra människor. Priset har verkligen inte varit värt det.

”Jag har sökt hjälp”

Varför hon just ägnat sig åt bedrägerier är något oklart. Kvinnan menar att hon själv i unga år blivit utsatt för bedrägeri av en släkting. Hon säger att hon polisanmälde det men att utredningen lades ner.

– Det är nog det som satt spår för hur jag agerat och tänkt i dessa situationer. Jag blev förstörd redan som liten, jag har i det avseendet haft en väldigt tuff uppväxt, skriver hon.

Inser du själv att du agerat på fel sätt?

– Ja, jag har agerat mycket fel. Jag vill vara tydlig med att det jag själv gjort står jag för och jag vet att det är väldigt fel. Jag har en del problem jag måste ta tag i. Jag vet vad det är och har sökt hjälpen för att jobba med det. För jag vill inte hamna i samma situation någonsin igen! Jag kommer jobba mycket med detta de kommande åren.

Inom kort ska kvinnan in på anstalt för att avtjäna sitt fängelsestraff. Enligt Kriminalvården ska hon inställa sig på en anstalt i Skåne senast den 30 april.

– Jag är rädd, jag har ångest och känner mig väldigt ensam men är också extremt arg på mig själv. Däremot ser jag det som en chans till att kanske hitta tillbaka till en bråkdel av den person som fanns innan.

Kommer du delta i något behandlingsprogram?

– Jag kommer förmodligen delta i något program. Det låter konstigt men det är något som jag ser fram emot. Jag vill inte ha det så här längre, jag vill bli fri från det och jag vill kunna, efter mitt avtjänade straff, börja om från början.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här