Kvinna skulle plocka svamp - blev utsatt för blodigt rån

En äldre kvinna övernattade i somras i Svartrå för att plocka svamp. Då överfölls hon av två unga drogpåverkade män. Hon knivskars i armen, hotades till döds och lämnades endast i underkläderna kvar i en vattenpöl. Nu döms männen till tre år och fyra månaders fängelse.

ANNONS
|

En sen julikväll hade kvinnan parkerat sin bil i Svartrå. Hon hade plockat svamp och valde att sova över i sin bil. Hon vaknade på natten av ljuset från starka billampor. Strax efteråt blev hon attackerad av två unga män, båda i 20-årsåldern.

En av männen drog fram en kniv och skar kvinnan flera gånger i armen. Bredvid honom stod den andre mannen och hetsade att han skulle döda kvinnan. ”Skär halsen av kärringen”, ska han sagt upprepade gånger.

”Jag tänkte att jag kommit till livs ända”, berättar kvinnan i förhör.

Slet ut kvinnan i håret

Mannen med kniven slet ut kvinnan i håret och lämnade henne, endast iförd trosor och bh, i en vattenpöl. De körde i väg i hennes bil en bit innan de lämnade den och till fots gick mot Älvsered.

ANNONS

Kvinnan lyckades söka hjälp hos en boende i närheten innan hon fördes till sjukhus.

Under onsdagen kom domen för de båda åtalade männen. Enligt tingsrätten har kvinnan redogjort för händelseförloppet på ett klart, utförligt och sammanhängande sätt. Hon har också lyckats peka ut detaljer hos de båda gärningsmännen, som att han som våldförde sig på henne var betydligt längre och dessutom hade dålig tandstatus.

Detaljer som hon lämnade redan när polisen larmades.

Därför blev det grovt rån

De båda männen döms därför för grovt rån. Att det anses som grovt beror på att de angripit en äldre person på en ensligt belägen plats. Offret har utsatts för skärande våld med ett livsfarligt vapen och fått motta verbala dödshot.

Hon har fruktat för sitt liv och till sist lämnats blodig i sina underkläder.

Gärningsmännen har stora luckor i sina berättelser och saknar logiska förklaringar. Förutom grovt rån döms de dessutom för stöld, olovlig körning och rattfylleri. Brottsrubriceringen stämpling till mord ogillas av tingsrätten.

Om de varit vuxna gärningsmän hade de dömts till fem års fängelse. Nu landar domen på tre år och fyra månader.

ANNONS