Varberrgs tingsrätt i kvällsbelysning
Varberrgs tingsrätt i kvällsbelysning Bild: Annika Karlbom

Kvinna skars blodig och hölls fången i sitt hem i Falkenberg

I flera timmar höll mannen från Falkenberg en kvinna och en äldre granne kvar under knivhot och verbala hot. ”Ni ska dö”, sa han. Kvinnan skars blodig och flydde till sist till grannen.

ANNONS
|

Kvällen i oktober i år började på ett trevligt sätt där ett större sällskap åt middag och drack vin. Men senare på natten förvandlades hemmet till ett fängelse för kvinnan som bodde där. När hon och den äldre grannen satt i köket kom mannen i 45-årsåldern dit.

Hans sinnesstämning var förändrad. Plötsligt tog han upp två mindre köksknivar och riktade mot kvinnan och den äldre mannen.

”Jag ska dö och ni ska dö”, sa mannen i 45-årsåldern och höll knivarna mot kvinnans tinning och hals. Grannen vädjade om sitt liv och sa att han precis blivit pensionär. ”Du är på fel plats vid fel tillfälle”, svarade mannen då.

ANNONS

Exakt vad som hände under de här timmarna kan de inblandade inte berätta. Samtliga hade druckit en hel del vin under kvällen. Men vid något tillfälle ska mannen bytt till större köksknivar och knivskurit kvinnan i armen. Han ska själv ha lagt om ett bandage på henne.

När grannen lyckats kasta sig över mannen sprang kvinnan till slut över blödandes till grannen som slog larm till polis och ambulans.

Både kvinnan och den äldre grannen har sagt att de fruktade sina liv i förhör med polisen. Mannen i 45-årsåldern säger att han fått en blackout, ”det svartnade”, och minns inget förrän han vaknade bakfull med ett blodigt finger dagen efter.

Vid brottsplatsundersökningen hittades bloddroppar och knivarna. Både kvinnan och grannen visade upp skador efter kvällen. Värst gick det för kvinnan som har ett ärr efter knivskärningen i armen.

Enligt tingsrätten vittnar både kvinnan och grannen på ett trovärdigt sätt från kvällen: ”Deras respektive beskrivningar av händelseförloppet framstår som logiska och sammanhängande och innehåller i väsentliga delar inte några överdrifter eller motsägelser”.

Mannen, som tidigare är dömd för grov kvinnofridskränkning och grovt olaga hot, mot samma kvinna var villkorligt frigiven. Han döms nu till två och ett halvt år i fängelse.

ANNONS

Enligt tingsrättens dom har den grova misshandeln i sig ett straffvärde på ett och ett halvt år. Utöver det delade han ut allvarliga hot mot målsägandena och höll dem dessutom frihetsberövade under en lång stund. Därför döms han nu till två och ett halvt år.

Mannen i 45-årsåldern ska dessutom betala skadestånd, 130 000 kronor till kvinnan och 57 000 kronor till den äldre mannen.

ANNONS