Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Kvinna höll sina hundar instängda i duschkabin

Länsstyrelsen i Halland uppmärksammade att en kvinna, vid upprepade tillfällen, höll sina två hundar instängda i små utrymmen. Nu kan kvinnan få betala vite på 10 000 kronor för bristande djurhållning.

Vid två tillfällen, i augusti 2018 och augusti 2019, fick Länsstyrelsen i Halland kännedom om att en kvinna förvarade sina två hundar instängda i en bur i sin bostad i Falkenbergs kommun. I juni i år kunde Länsstyrelsen konstatera att historien återigen upprepade sig. Denna gång var hundarna instängda i en duschkabin där ytan uppskattades till en kvadratmeter. Vid samtliga tillfällen hade hundarna inte heller tillgång till vatten.

Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter har legat till grund i länsstyrelsens bedömning. Enligt en djurskyddshandläggare på Länsstyrelsen i Halland kan hundar som hålls i för små utrymmen uppleva stress eftersom de inte kan tillgodose behovet av att röra sig eller reglera sin kroppstemperatur. Dessutom, skriver länsstyrelsen i sin bedömning, är avsaknaden av dricksvatten betydande då en hund som är törstig och inte har tillgång till vatten utsätts för både psykiskt och fysiskt lidande.

Efter händelserna 2018 och 2019 fick kvinnan en tillsägelse av länsstyrelsen. När länsstyrelsen sedan gjorde kontrollen i juni och upptäckte att hundarna återigen var instängda i ett trångt utrymme, fann de det nödvändigt att förelägga kvinnan med ett fast vite på 10 000 kronor. Om kvinnan däremot följer beslutet, om att upphöra med att hålla hundarna instängda och se till att de har fri tillgång till vatten, i rätt tid behöver hon inte betala vitesbeloppet.

Fler nyheter om Falkenberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här